NASA pošle kozmonautom 3D tlačiareň

Astronauti na Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS) si už čoskoro budú môcť sami vyrobiť nástroje, náhradné dielce či dokonca veci dennej potreby.

01.10.2013 14:31
NASA, 3D tlačiareň Foto:
3D tlačiareň už bola vyskúšaná v beztiažovom stave.
debata

Americká Národná agentúra pre letectvo a vesmír (NASA) totiž plánuje na budúci rok vyslať do vesmíru 3D tlačiareň, ktorá by výrazne zjednodušila prevádzku ISS. Podľa agentúry AP už technici vyrábajú tlačiareň adaptovanú na prevádzku na obežnej dráhe.

„Ak chcete byť adaptabilní, musíte byť schopní navrhovať a vyrábať za pochodu, a preto prichádza na rad 3D tlačiareň vo vesmíre,“ vyhlásil Dave Korsmeyer z výskumného centra NASA. Vývojári v laboratóriách NASA už teraz na 3D tlačiarňach vyrábajú malé satelity, ktoré možno vypustiť z ISS a ktoré môžu vysielať dáta na Zem. Dokážu „vytlačiť“ aj náhradné dielce pre vesmírnu stanicu alebo časti rakiet, ktoré vydržia extrémne vysoké teploty. Prvýkrát sa NASA chystá 3D tlačiareň do vesmíru skúšobne vypustiť na jeseň budúceho roka. Na výber síce pôvodne mala z viac ako desiatky strojov rôznej ceny a špecifikácií, všetky z nich však boli vyrobené pre využitie na Zemi a nie je isté, ako by reagovali na náročné podmienky na obežnej dráhe. Preto sa Američania rozhodli vyvinúť špeciálnu tlačiareň odolnú zmenám tlaku, teploty a schopnú hospodárne pracovať s energiou.

Trojrozmerná tlač je proces, pri ktorom sa z rôznych druhov plastických hmôt vytvárajú 3D predmety. Tlač sa uskutočňuje po vrstvách na základe programovej predlohy.

Podľa NASA môže používanie 3D tlačiarní vo vesmíre významne uľahčiť výpravy k ISS, ktoré musia zo Zeme z bezpečnostných dôvodov voziť veľké množstvo náhradných dielcov. Ako dôkaz užitočnosti novej technológie prezentovala NASA známu nehodu modulu Apollo 13 mieriaceho v roku 1970 k Mesiacu. Kvôli výbuchu kyslíkovej nádrže boli vtedy ohrozené životy posádky, ktorá potrebovala náhradné dielce na opravu poškodeného modulu a s následkami nehody bojovala štyri dni, než sa vrátila na Zem. Technici NASA testom dokázali, že 3D tlačiareň by potrebné časti dokázala na obežnej dráhe vyrobiť za niekoľko minút. Okrem toho NASA pracuje na vývoji 3D tlačiarní na výrobu jedla, ktoré pripomínajú replikátory známe zo sci-fi seriálu Star Trek. NASA dala spoločnosti Systems & Materials Research Corporation grant 125-tisíc dolárov a šesťmesačnú lehotu na vyvinutie prototypu univerzálneho syntetizátora je­dla.

Výskumom je poverený strojný inžinier Systems & Materials Research Corporation Anjan Contractor, ktorý má už značné skúsenosti s využitím technológie trojrozmerných tlačiarní a už má aj prepracovanú víziu 3D potravinových tlačiarní, ktorých využitie bude však podľa jeho predstáv oveľa širšie. Sníva o dobe, keď bude takýmto zariadením vybavená každá kuchyňa a keď bude 12 miliárd obyvateľov Zeme koncom tohto storočia jesť nutrične primerané a na objednávku vyrobené jedlá syntetizované zo zásobníkov práškov a oleja, ktoré bude možné kúpiť v každých potravinách.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ISS #NASA #3D tlačiareň