Japonsko otestovalo 'vesmírne delo', vystrelí ním na asteroid

Japonsko úspešne otestovalo "vesmírne delo", ktoré má vystreliť projektil do asteroidu nachádzajúceho sa medzi Zemou a Marsom. Vzorky odobraté z predpokladaného vzniknutého krátera by mohli prispieť k štúdiu vzniku vesmíru, informovala vo štvrtok agentúra AFP.

24.10.2013 12:00
vesmír, asteroid, apokalypsa Foto:
Ilustračná fotografia
debata (1)

„Vesmírne delo“ bude do kozmu vyslané na palube sondy Hajabusa – 2, ktorej štart je plánovaný na budúci rok. V roku 2018 by sa sonda mala priblížiť k asteroidu známemu pod označením 1999JU3, ktorý obieha medzi Zemou a Marsom.

Až bude sonda v blízkosti asteroidu, „vesmírne delo“ sa od nej oddelí a vypáli do povrchu spomínanej planétky zo vzdialenosti 100 metrov kovový projektil. Sonda bude v tú chvíľu skrytá na druhej strane za asteroidom, aby ju detonácia nepoškodila.

Materská loď by potom mala podľa plánov odobrať s pomocou robotického vozidla z krátera vzorky, ktoré by inak zostali pod povrchom asteroidu.

„Umelý kráter, ktorý môže vesmírne delo vytvoriť, bude podľa predpokladov malý, bude mať len niekoľko metrov v priemere, ale z kráteru môžeme získať čerstvé vzorky, ktoré budú menej poznačené vesmírnym prostredím,“ uviedla japonská vesmírna agentúra JAXA vo svojom vyhlásení.

„Projekt sa môže stať revolúciou v našom skúmaní nedotknutých materiálov, ktoré sú kľúčové pre pochopenie podmienok, za ktorých sa formovali planéty a vznikol život,“ konštatovala agentúra JAXA. „Rovnako môže poskytnúť dôležité informácie potrebné pre vývoj stratégií k ochrane Zeme pred potenciálnymi rizikami,“ dodala agentúra.

Hajabusa – 2 je druhý projekt, ktorého cieľom je získať častice z kozmu. Bude založený na úspechu prvej misie Hajabusa (Sokol), ktorá zobrala povrchový prach z asteroidu Itokawa a vrátila sa s ním v roku 2010 na Zemi.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Japonsko #vesmír #Zem #mars #vesmírne delo #misia