Európske satelity budú merať magnetické pole

Zo severoruského kozmodrómu Pleseck odštartovala trojica európskych satelitov Swarm, ktoré majú z obežnej dráhy merať magnetické pole Zeme.

25.11.2013 11:00
Pleseck, kozmodróm, Swarm, Zem, Vesmír, satelity Foto:
Tri európske satelity majú čo najpresnejšie merať magnetické pole Zeme, ktoré chráni pred kozmickým žiarením.
debata (1)

Európska vesmírna agentúra ESA družice vypustila na nosnej rakete Rockot. Zariadenia majú štyri roky sledovať životne dôležité, ale slabnúce magnetické pole Zeme. Majú dodať doteraz najpresnejšie údaje o sile, smere a výkyvoch magnetického poľa, ktoré Zem chráni pred nebezpečnými časticami z vesmíru.

„Bez magnetického poľa ako ochranného štítu by sme boli dávno ožiarení,“ povedal Frank-Jürgen Diekmann z riadiaceho centra ESA v nemeckom Darmstadte. Misia Swarm má tiež zvýšiť presnosť navigačných systémov a predpovedí zemetrasení. Pomôcť môže napríklad aj pri skúmaní oceánskych prúdov alebo pri hľadaní nerastného bohatstva.

Tri identické, takmer poltonové satelity budú okolo Zeme obiehať po samostatných dráhach v rozmedzí 460 až 530 kilometrov nad zemským povrchom. Dve z družíc postupne zostúpia až na obežnicu 300 kilometrov nad Zemou.

Družice, ktoré pre ESA vyvinulo konzorcium vedené firmou EADS Astrium GmbH, majú trochu nezvyčajný lichobežníkový tvar s deväťmetrovou výsuvnou tyčou, ktorá sa vyklopí po dosiahnutí obežnej dráhy. Dlhá tyč zaisťuje, že senzory na jej konci sa vyhnú akémukoľvek magnetickému rušeniu od zostávajúcich častí družice. Základom misie je totiž magnetická čistota.

Satelity sú vybavené mikroakcelerátormi českej výroby, čo sú zariadenia schopné zmerať veľmi malé zrýchlenie a pomalé zmeny pôsobiace na satelit. Vedcom pomáhajú určiť vplyv negravitačných síl na pohyb umelej družice na obežnej dráhe okolo Zeme. Eliminujú tak možné skresľujúce vplyvy pri meraní magnetického poľa.

Na príprave týchto prístrojov pre misiu Swarm sa podieľalo 15 českých firiem na čele s Výskumným a skúšobným leteckým ústavom. Ide o doteraz najväčší projekt vývoja letového hardvéru, na ktorom Česká republika s agentúrou ESA spolupracovala. Práve členstvo Českej republiky v ESA otvára českým subjektom dvere k účasti na vývoji a výrobe špičkových technológií a spracovaní dát z kozmických misií, a to v rámci širokých medzinárodných konzorcií, uviedlo české ministerstvo dopravy, pod ktoré spadá aj kozmický výskum. Členom oficiálnej delegácie ESA, ktorý štart swarme sledoval priamo na ruskom kozmodróme, bol aj splnomocnenec vlády Karel Dobeš, ktorý je zároveň vedúcim českej delegácie v ESA. Slovensko plnohodnotným členom ESA ešte stále nie je.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #Zem #Pleseck #kozmodróm #Swarm