Kométa Ison prekvapuje. Prežila let v blízkosti Slnka?

Experti z Európskej vesmírnej agentúry, ktorí pomocou Slnečného a heliosférického observatória (SOHO) sledovali kométu Ison, potvrdili, že kométa zanikla.

29.11.2013 11:16 , aktualizované: 12:58
Ison, kométa Foto:
Kométa Ison na snímke z 19. novembra.
debata (10)

Ison sa vo štvrtok približne o 19:35 stredoeurópskeho času priblížila k Slnku na vzdialenosť 1,2 milióna kilometra. Vedci preto predpokladali, že teplota približne dvetisíc stupňov Celzia a tiež silná gravitácia ju zničia. O 22:30 vyhlásili, že Ison zanikla. „Naši vedci zo SOHO potvrdili, že kométa Ison je preč,“ uviedla Európska vesmírna agentúra prostredníctvom sociálnej a mikroblogovacej siete Twitter. Ison objavili v roku 2012 Vitalij Nevskij a Arťom Novičonok.

„Nevidím vôbec nič, čo by sa vynorilo spoza slnečného disku,“ vyhlásil astrofyzik Karl Battams z Námorného vedeckého laboratória vo Washingtone pri živom vysielaní televízie amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA). „Je smutné, že to podľa všetkého skončilo takto, ale o tejto kométe ešte zistíme viac,“ dodal.

V piatok v obedňajších hodinách nášho času však Battams vyjadril možnú nádej na prežitie kométy. „Vyzerá to, že aspoň malá časť ISON-u ostala vcelku,“ uviedol na svojom blogu solárny výskumník americkej armády. Upozornil však, že aj v prípade, keby zvyšok mal pevné jadro, nemusí prežiť dlho.

Európska vesmírna agentúra (ESA), ktorá kométu ISON už vo štvrtok večer v správe na Twitteri pochovala, v piatok dopoludnia konštatovala, že kométa „naďalej prekvapuje“.

Ison pri najbližšom priblížení prelietala slnečnou atmosférou rýchlosťou presahujúcou 350 kilometrov za sekundu. V prostredí, do ktorého sa pritom dostala, dosahuje teplota 2 760 stupňov Celzia. To je dosť na vyparenie nielen ľadu, ale celého jadra kométy.

Ak by kométa, alebo nejaký jej väčší zvyšok blízke stretnutie s hviezdou predsa len prečkala, potom by mala byť v priebehu jedného alebo dvoch týždňov viditeľná voľným okom zo Zeme.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #Kométa #galaxia #ISON