Na Mesiaci pristál prvý čínsky modul

Na Mesiaci bezpečne pristál čínsky modul Čchang-e 3 s lunárnym robotickým vozítkom Nefritový králik, informovala čínska štátna televízia.

14.12.2013 16:29 , aktualizované: 17:02
Čína, Mesiac Foto: ,
Fotografia zobrazujúca povrch Mesiaca nasnímaného kamerou na palube lunárnej sondy Čchange-3.
debata (24)

Čína sa tak stala po USA a Rusku treťou krajinou sveta, ktorá na Mesiac dopravila svoj ​​stroj. Išlo o prvé mäkké pristátie na Mesiaci od roku 1976, kedy tam dorazila sovietska sonda Luna 24.

Potom, čo modul pristál vo 14:12 SEČ podľa plánu na mesačnom povrchu v oblasti zvanej Dúhová zátoka, zaznel v riadiacom stredisku v Pekingu veľký potlesk. Práca technikov ale zďaleka nekončí. Robotický rover z modulu vyjde v noci SEČ, zhruba osem hodín po pristátí. Obe jednotky sa pritom navzájom vyfotografujú.

Šesťkolesový Nefritový králik (čínsky Jü-tchu), o ktorého názve rozhodlo internetové hlasovanie, je vybavený okrem iného sadou fotografických prístrojov a dvoma mechanickými ramenami, s ktorých pomocou môže vyvrtávať vzorky lunárnej pôdy. Je schopný zdolať tridsaťstupňové stúpanie a pohybovať sa rýchlosťou 200 metrov za hodinu.

Energia získavaná prostredníctvom solárnych panelov by mala vozídlu vystačiť aspoň na trojmesačné skúmanie povrchu Mesiaca.

Modulu Čchang-e , ktorý bol pomenovaný podľa mýtickej čínskej bohyne Mesiaca, trvalo prejde vzdialenosť zhruba 380 000 kilometrov medzi Zemou a Mesiacom 112 hodín. Do vesmíru ho vyniesla 2. decembra nosná raketa Dlhý pochod a 6. decembra už bol na kruhovej obežnej dráhe Mesiaca. O štyri dni neskôr prešiel na eliptickú dráhu, ktorá ho v najnižšom bode priviedla do výšky iba 15 kilometrov od mesačného povrchu.

Dobývanie Mesiaca je ďalším krokom ambiciózneho čínskeho vesmírneho programu. Po niekdajšom Sovietskom zväze a po Spojených štátoch sa v roku 2003 stala Čína len treťou krajinou, ktorá dokázala vlastnými silami vyniesť na obežnú dráhu okolo Zeme človeka. Okolo roku 2017 sa Čína chystá vypustiť k Mesiacu sondu, ktorá by mala dopraviť na Zem vzorky mesačných hornín. Celý projekt je prípravou na vyslanie prvého čínskeho kozmonauta na Mesiac, čo Peking plánuje približne na rok 2020.

Pri skúmaní Mesiaca nejde Číne pravdepodobne len o prestíž. Jej misia sa budú snažiť na Mesiaci nájsť tiež využiteľné suroviny. Vzdialenejšie plány počítajú so zriadením stálej základne na povrchu Mesiaca.

24 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #mesiac #Čchang-e #Nefritový králik