India poslala do vesmíru kryogenickú raketu s družicou

India v nedeľu úspešne vyslala do vesmíru prvú raketu s pokročilým pohonným systémom na kryogenické palivo, ktorý táto ázijská krajina sama vyrobila.

07.01.2014 12:00
debata

Stala sa tak ešte len šiestym štátom, ktorý túto technológiu raketového pohonu zvládol a po niekoľkých rokoch neúspešných pokusov pokročil vo svojom ambicióznom vesmírnom programe.

Raketa vážiaca 415 ton odštartovala v nedeľu podľa plánu z kozmodrómu Sriharikota na rovnomennom ostrove na juhu krajiny. Raketa vyniesla na obežnú dráhu okolo Zeme dvojtonový komunikačný satelit. India sa už roky pokúša vyvinúť vlastný kryogenický raketový motor, ktorý je navrhnutý tak, aby vyniesol ťažšie satelity na vyššiu orbitu zhruba 36-tisíc kilometrov nad Zemou. Táto raketová technológia využívajúca superschladené skvapalnené palivo je nevyhnutná, ak chce India zabrať väčší podiel lukratívneho trhu vynášania komerčných satelitov na obežnú dráhu.

Túto technológiu však zatiaľ úspešne zvládla len hŕstka krajín – USA, Rusko, Francúzsko, Japonsko a Čína a tiež Európska vesmírna agentúra.

Indický projekt musel prekonať celý rad prekážok a ťažkostí. V auguste minulého roka bol štart rakety zrušený len niekoľko hodín pred plánovaným odpálením, pretože z jedného z motorov presakovalo palivo. Prvá indická raketa domácej výroby sa v apríli 2010 zrútila do Bengálskeho zálivu len niekoľko minút po štarte, pretože sa kryogenické motory nevznietili.

Nedeľná misia stála 3,65 miliardy rupií. India vníma svoj vesmírny program ako dôkaz toho, že sa etabluje ako veľká svetová ekonomika. Zatiaľ čo časť Indov je na úspechy vo vesmíre hrdá, iní kritizujú príliš vysoké náklady v čase, keď vláda neúspešne rieši také rozšírené problémy v krajine, ako je bieda či podvýživa detí.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #India #kryogenická raketa