Životnosť ISS bola predĺžená o ďalšie štyri roky

Prevádzka Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS) bude predĺžená o ďalšie štyri roky, to znamená až do roku 2024.

10.01.2014 14:00
ISS Foto:
Pád cez atmosféru a zánik čaká aj Medzinárodnú vesmírnu stanicu ISS. Malo by však ísť o riadený pád so známym miestom a časom dopadu.
debata

Oznámili to na tlačovej konferencii predstavitelia americkej vesmírnej agentúry NASA. Podľa Williama Gerstenmaiera predĺženie životnosti stanice umožnila vláda USA tým, že prisľúbila financovanie na ďalšie štyri roky. USA nesú hlavnú časť nákladov potrebných na fungovanie ISS. Doteraz boli prostriedky potrebné na prevádzku orbitálneho komplexu zaistené do roku 2020 a ročne dosahujú tri miliardy dolárov.

Prvá časť Medzinárodnej vesmírnej stanice, ruský modul Zarja, sa na obežnej dráhe objavil v roku 1998. ISS je trvalo „obývaná“ od príchodu prvej posádky v novembri 2000. Od tej doby sa jej obyvatelia pravidelne striedajú.

Orbitálny komplex, ktorého stavba stála viac než 100 miliárd dolárov, mal podľa pôvodných plánov slúžiť do roku 2016, ale v roku 2010 sa prvýkrát rozhodlo o predĺžení jeho životnosti o štyri roky.

Do projektu stanice je zapojených päť vesmírnych agentúr – americká NASA, ruský Roskosmos, japonská JAXA, kanadská CSA a európska ESA. Samostatné zmluvy pre konkrétne aktivity majú tiež agentúry Brazílie a Talianska.

Predĺženie prevádzky ISS je dobrou správou pre vedecký výskum, ale prináša tiež istotu americkým súkromným spoločnostiam, ktoré teraz začínajú zabezpečovať dopravu nákladu na stanicu a netaja sa ambíciou podieľať sa aj na preprave ľudí. Zásobovacia loď Cygnus spoločnosti Orbital Sciences už absolvovala testovacie lety a teraz čaká na rampe kozmodrómu NASA Wallops vo Virgínii na povolenie k prvému komerčnému letu. Vesmírny „kamión“ Dragon spoločnosti SpaceX už má za sebou test aj prvý let naostro.

Dopravu kozmonautov na stanicu a späť na Zem zatiaľ obstarávajú ruské Sojuzy. Zásobovanie zaisťujú aj ruské nákladnej lode Progress, európske ATV a japonské HTV. Do ich zrušenia v roku 2011 sa na doprave nákladu aj posádok podieľali americké raketoplány.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #ISS #stanica #NASA