Kepler objavil 715 nových planét

Vesmírny teleskop Kepler vylovil zo svojej databázy kandidátskych planét 715 nových potvrdených členov klubu exoplanét, teda planét mimo našej slnečnej sústavy. Počet známych exoplanét tak razom vyletel na takmer 1 700. Dobrou správou je aj to, že až 95 percent zo 715 objavených exoplanét je menších ako Neptún, ktorý je približne 4-krát väčší ako Zem. S menšou veľkosťou planéty rastie šanca, že daná planéta nie je len zhlukom plynov ako napríklad Jupiter, ale viac sa podobá Zemi.

28.02.2014 10:52
kepler, planéty, vesmír, keplerov teleskop Foto:
Keplerov teleskop objavil ďalších 715 exoplanét, ktoré obiehajú okolo 305 hviezd.
debata

„Keplerov tím nás neprestáva prekvapovať výsledkami svojho lovu planét,“ uviedol John Grunsfeld z americkej vesmírnej agentúry NASA. „Tieto nové planéty a solárne systémy sa podobajú nášmu, a tak nás čaká zaujímavá budúcnosť, keď sa do vesmíru dostane Webbov teleskop, ktorý ich bude môcť preskúmať detailnejšie,“ do­dal.

Prvú exoplanétu sa podarilo objaviť približne pred dvoma desaťročiami, ale potvrdenie objavu bol v tom čase náročný proces. Teraz vedci už disponujú štatistickými technikami, ktoré sa dajú použiť na viacero planét naraz, ktoré obiehajú okolo spoločnej hviezdy. Kepler sleduje okolo 150-tisíc hviezd a našiel niekoľko tisíc tzv. kandidátskych planét, ktorých existenciu je nutné potvrdiť alebo vyvrátiť. Teraz sa podarilo potvrdiť existenciu naraz hneď 715 exoplanét.

„Pred štyrmi rokmi Kepler začal nachádzať stovky a potom tisíce kandidátskych planét,“ hovorí Jack Lissauer, planetárny vedec z NASA. „Podarilo sa nám vyvinúť systém na verifikáciu viacerých planét naraz, a tak zverejňovať potvrdené planéty v celých balíkoch.“

Štyri z novoobjavených planét sú maximálne 2,5-násobne väčšie ako Zem a obiehajú svoju hviezdu v tzv. obývateľnom pásme, takže na ich povrchu by mala byť teplota vhodná pre udržanie vody v tekutom skupenstve. To je zároveň základný predpoklad pre možnosť existencie života, ako ho poznáme na Zemi. Jedna z týchto exoplanét označená ako Kepler-296f je len dvojnásobne väčšia ako Zem, ale vedci zatiaľ nevedia, či je obalená vrstvou vodíka a hélia, alebo má pevný povrch a oceány. Na rozlúštenie tejto otázky je potrebný výkonnejší teleskop, ako je napríklad plánovaný Webbov vesmírny teleskop.

Posledný ohlásený Keplerov objav priblížil počet potvrdených exoplanét na takmer 1¤700. Každým takýmto objavom sa ľudstvo približuje bližšie k pochopeniu nášho miesta v galaxii. Keplerov teleskop sa do vesmíru dostal v roku 2009 a jeho cieľom je nájsť potenciálne obývateľné exoplanéty. Doteraz bolo potvrdených 961 „keplerových“ planét, čo z tohto teleskopu robí najúspešnejšieho lovca vzdialených svetov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #Kepler #vesmírny teleskop #planéty