Veliteľom vesmírnej stanice je prvýkrát Japonec

Novým veliteľom Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS) sa vôbec po prvý raz stal Japonec. Vedúcu funkciu v posádke orbitálneho komplexu prevzal Koiči Wakata v nedeľu od doterajšieho ruského veliteľa Olega Kotova, ktorý sa na Zem vrátil v utorok.

12.03.2014 16:00
Sojuz, ISS, Rusko, Kazachstan Foto: ,
Sojuz po pristátí v kazašskej stepi.
debata

Pre nepriaznivé počasie v Kazachstane ruské kozmické úrady uvažovali o jednodňovom odklade návratu, ale nakoniec zotrvali pri pôvodnom pláne.

Sojuz-10, s ktorým okrem Kotova letel späť domov aj jeho krajan Sergej Riazaňskij a Američan Michael Hopkins, zostupoval zhruba okolo tri a pol hodiny a pristál v kazašskej stepi pri meste Džezkazganu. V mieste pristátia predtým husto snežilo a vytvorili sa tam vraj hlboké záveje.

Traja noví obyvatelia stanice, ktorí namiesto Kotova, Riazaňského a Hopkinsa posádku doplnia na obvyklú šesticu, majú priletieť 26. marca.

Wakata, ktorý má 50 rokov, priletel na obežnú dráhu 7. novembra spoločne s Rusom Michailom Ťurinom a Američanom Richardom Mastracchiom. Na ISS je teraz druhýkrát, prvýkrát tam pracoval v roku 2009. Okrem toho má za sebou aj dve misie s americkými raketoplánmi. Veliteľom stanice bude až do svojho májového návratu na Zem.

Doteraz na Medzinárodnej vesmírnej stanici pracovali štyria japonskí astronauti vrátane Wakatu. Je to len tretíkrát, čo má orbitálny komplex na starosti člen posádky, ktorý nebol vyslaný ani americkou NASA, ani ruským Roskosmosom – hlavnými partnermi projektu ISS, na ktorom sa podieľa spolu 15 štátov. Prvýkrát sa to stalo v roku 2009, keď od októbra do decembra velil ISS astronaut Európskej vesmírnej agentúry (ESA) Belgičan Frank DeWinne. Od marca do mája bol veliteľom Kanaďan Chris Hadfield.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #ISS #kazachstan #Sojuz