Gravitačné vlny potvrdzujú teóriu o vzniku vesmíru

Americkí astronómovia objavili kľúčový dôkaz podporujúci teóriu veľkého tresku o vzniku vesmíru, takzvané gravitačné vlny.

19.03.2014 15:00
vesmír, Foto:
Gravitačné vlny sú ozvenou veľkého rozpínania vesmíru tesne po veľkom tresku. Ilustračné foto.
debata

Tieto vlny v časopriestore sú ozvenou masívnej expanzie vesmíru práve po veľkom tresku. O objave informovali vedci na americkej Harvardovej univerzite. Ak sa objav potvrdí, tak sa podarilo objaviť „svätý grál“ astronómie. Americké médiá sa zhodujú, že by išlo o objav zasluhujúci si Nobelovu cenu. Gravitačné vlny predpovedal Albert Einstein vo svojej všeobecnej teórii relativity.

„Toto zistenie je chýbajúcim článkom kozmológie,“ povedal na tlačovej konferencii fyzik Marc Kamionkowski, spolupracovník tímu, ktorý zachytil gravitačné vlny, teda slabé prvotné vibrácie šíriace sa vesmírom rýchlosťou svetla.

Astronómovia dôkaz o nich hľadajú už desiatky rokov, pretože sú chýbajúcim dôkazom dvoch teórií. Jednou je spomínaná Einsteinova všeobecná teória relativity z roku 1915, ktorá začala modernú éru výskumu pôvodu a vývoja vesmíru. Druhou teóriou, ktorá predpovedala gravitačné vlny, je hypotéza vesmírnej inflácie z 80. rokov. Podľa nej po veľkom tresku pred asi 13,8 miliardy rokov nasledovala v zlomku sekundy prudká expanzia vesmíru sprevádzaná vlnami gravitačnej energie. Od svojho vzniku sa vesmír ďalej rozpína, a to stále rýchlejším tempom.

„Výsledky týchto pozorovaní sú dôkazom inflácie (vesmíru). Ukazujú nám tiež, kedy k nej došlo a aký silný to bol proces,“ uviedol fyzik Avi Loeb z Harvardovej univerzity. Sila signálu z gravitačných vĺn súvisí s tým, ako silne sa vesmír rozpínal počas zlomku sekundy svojej expanzie. Americkí vedci teraz oznámili, že signál je dvakrát silnejší, ako kozmológovia pri gravitačných vlnách pôvodne predpokladali. Vedci na svoj objav použili rádioteleskop na južnom póle, skúmajúci mikrovlnné žiarenie kozmického pozadia. Toto slabé žiarenie prestupuje celý vesmír a je zrejme reliktom z obdobia krátko po veľkom tresku, keď bol vesmír len 380-tisíc rokov starý a horúci ako Slnko. Podľa teórie inflácie by gravitačné vlny na tomto žiarení zanechali stopy, čo sú špirálovité vzory v tomto žiarení, ktoré americkí vedci teraz identifikovali.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #veľký tresk #gravitačné vlny