Sonda Venus Express zazrela na Venuši dúhu

Vôbec prvé zábery dúhy na inej planéte ako Zem zaobstarala na Venuši družica Európskej vesmírnej agentúry Venus Express.

02.04.2014 12:00
Venuša, planéta, vesmír Foto:
Porovnanie kruhovej dúhy na Venuši (vľavo) a na Zemi. Pásy dúhy na Venuši sú podstatne širšie, pretože mračno je tvorené z menších čiastočiek kvapaliny ako na Zemi.
debata

Ide o kruhovú dúhu, takzvané vidmo alebo aj svätožiaru. Družica zachytila vidmo na vrcholkoch mračien vo výške okolo 70 kilometrov nad povrchom Venuše už 24. júla 2011, oznámila európska agentúra. Podľa snímok, ktoré Venus Express zaobstarala zo vzdialenosti 6-tisíc kilometrov, bola táto kruhová dúha široká 1 200 kilometrov.

Dúhy a vidmá vznikajú, keď slnečné lúče dopadajú na kvapôčky v mrakoch – v prípade Zeme ide o vodné kvapky. Kým dúha vytvára na oblohe veľké farebné oblúky, kruhové dúhy bývajú menšie a tvorí ich viacero farebných sústredných kruhov okolo jasného stredu. Kruhové dúhy sú viditeľné, keď sa pozorovateľ nachádza priamo medzi Slnkom a čiastočkami v mrakoch, ktoré odrážajú slnečné svetlo. Na Zemi sú často vidieť z lietadiel, ako obklopujú tieň stroja dopadajúci na mraky pod ním. Podobne ich vidia okolo svojich tieňov aj horolezci a turisti šplhajúci sa na zahmlené vrcholky hôr.

Hustá atmosféra Venuše podľa panujúceho presvedčenia obsahuje kvapôčky bohaté na kyselinu sírovú. Vedci dúfali, že snímkovaním Venušiných oblakov so Slnkom za „chrbtom“ sa satelitu podarí dúhu zachytiť, čo by im umožnilo zistiť dôležité informácie o charakteristike častíc v mračnách. A to sa im podarilo. Na základe získaných poznatkov odhadujú, že tieto častice majú priemer dva mikrometre, teda podstatne menej, než je šírka ľudského vlasu. Vzhľadom na veľkosť zachyteného javu je pravdepodobné, že častice na vrcholkoch mračien sú jednotné. Variácie jasnosti pozorovanej kruhovej dúhy sú podľa ESA iné, než by sa očakávalo od mračien tvorených len zo zmesi kyseliny sírovej a vody, takže ich zloženie bude zrejme odlišné.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #družica #ESA #sonda Venus Express