Americkí astronauti vymenili na ISS nefunkčný počítač

Americkí astronauti Rick Mastracchio a Steve Swanson včera úspešne zavŕšili krátku pracovnú zmenu mimo Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS). Výmena nefunkčného záložného počítača zabezpečujúceho spojenie s niektorými systémami mimo stanice im trvala len hodinu a pol - o hodinu menej, ako sa počítalo.

25.04.2014 14:00
ISS, vesmírna stanica Foto:
Ilustračná fotografia.
debata

Nefunkčnosť záložného vonkajšieho počítača zistila americká Národná agentúra pre letectvo a vesmír (NASA) 11. apríla, keď sa doň letoví kontrolóri pokúsili nainštalovať nový softvér a následne sa im ho nepodarilo aktivovať. Vzhľadom na to, že by pri výpadku primárneho počítača bola ohrozená prevádzka stanice, kozmická agentúra sa rozhodla pre rýchlu výmenu.

Ide o dôležitú súčasť počítačového systému, ktorý umožňuje prenos povelov na prevádzku chladiaceho systému, na nastavovanie slnečných panelov, ktoré produkujú elektrickú energiu, alebo na ovládanie mobilného transportéra na povrchu ISS. Šesťčlenná posádka orbitálneho komplexu však bezprostredne v nebezpečenstve nebola.

Podľa oznámenia NASA Mastracchio a Swanson namiesto chybného zariadenia namontovali náhradné, ktoré bolo uskladnené v americkom laboratórnom module Destiny od apríla 2001, keď ho na ISS dopravil raketoplán Endeavour. Na Medzinárodnej vesmírnej stanici teraz pracujú okrem Mastracchia a Swansona aj traja ruskí kozmonauti Michail Ťurin, Alexander Skvorcov a Oleg Artemjev a Japonec Koiči Wakata, ktorý je teraz veliteľom orbitálneho komplexu.

NASA tiež informovala, že niekoľko hodín pred vystúpením astronautov do otvoreného kozmu sa od ruského staničného modulu Zvezda odpojila ruská nákladná loď Progress M – 21M. Od ISS sa vzdiali zhruba 500 kilometrov, aby s ňou ruské pozemné riadiace stredisko otestovalo zlepšený navigačný systém Kurz pre automatické priblíženie a spojenie. Progress sa má k Zvezde vrátiť dnes.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ISS #astronauti #vesmírna stanica