NASA vyskúša nový padák pre lety na Mars

Americká Národná agentúra pre letectvo a vesmír (NASA) chystá v utorok na havajskom ostrove Kauai prvý experimentálny let úplne nového pristávacieho prostriedku pre lety na Mars.

03.06.2014 15:00
mars Foto:
Ilustračné foto - povrch Marsu.
debata (2)

Zariadenie s tvarom disku či veľkého taniera by malo byť schopné dopravovať na susednú planétu ťažké náklady a neskôr aj astronautov, uviedla agentúra AP.

Pre pristátie sond a modulov na Marse sa od 70. rokov dodnes používa ten istý tradičný tvar padáka. Pokiaľ však majú pristávať na Marse ľudia s kompletným vybavením, musí byť k dispozícii väčší a oveľa silnejší prostriedok.

Ak počasie dovolí, vynesie balón v utorok testované zariadenie z vojenskej základne na Kauai do výšky 37 kilometrov nad Tichý oceán, kde ho spustí dolu. V tej chvíli sa zažnú jeho raketové motory a vynesú ho rýchlosťou štvornásobne prekračujúcou rýchlosť zvuku do výšky 55 kilometrov. Prostredie v takej výške je podľa inžinierov svojou riedkou atmosférou podobné tomu, čo je okolo Marsu. Len čo sa zariadenie začne znášať dole, mal by sa nafúknuť plášť okolo neho a roztvorí sa obrí padák. Ten by mal celý disk dopraviť bezpečne na hladinu mora.

Priebeh experimentu budú zaznamenávať kamery umiestnené okolo celého zariadenia a budú ho môcť sledovať aj diváci napojení na webovú stránku NASA. Inžinieri však upozorňujú na to, že prvý pokusný let sa nemusí podariť. „Ak získam očakávané údaje, budem úplne spokojný,“ povedal vedúci projektu Mark Adler.

Padák nového zariadenia má priemer 33,5 metra a je teda dvojnásobne veľký oproti tomu, ktorý predvlani na Mars zniesol tonové vozidlo Curiosity. Je taký obrovský, že sa nezmestí do veterných tunelov, ktoré NASA na testovanie podobných padákov obvykle využíva. Ďalšie skúšobné lety s novým zariadením vesmírna agentúra plánuje na budúci rok.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #padák #mars