Pre najväčší teleskop odstrelia vrch hory v Andách

Oficiálne začatie výstavby najväčšieho teleskopu na svete sa vo štvrtok začne masívnou detonáciou na kopci v Andách vo výške tritisíc metrov nad morom.

19.06.2014 13:38
teleskop Foto:
Teleskop E-ELT má byť dokončený v roku 2022.
debata

Odstrelenie milióna ton horniny je potrebné na vyrovnanie pahorku, na ktorom má Európsky extrémne veľký teleskop (E-ELT) stáť. Slávnostné začatie výstavby aj samotný odstrel bude organizácia Európske južné observatórium (ESO) prenášať cez internet v priamom prenose. Prenos sa začne o 18.30 nášho času.

Teleskop bude mať zrkadlo s priemerom vyše 39 metrov a zbernou plochou 987 štvorcových metrov. Nie je možné, a ani sa neodporúča, postaviť také veľké zrkadlo z jedného kusa. Namiesto toho sa bude skladať zo 798 šesťbokých segmentov so šírkou 1,4 metra a hrúbkou 5 centimetrov.

E-ELT by mal byť dokončený v roku 2022 a stane sa prvým teleskopom, ktorý bude schopný robiť priame snímky vzdialených exoplanét. Dokáže totiž zachytiť 15-násobne viac svetla ako Hubblov vesmírny teleskop. E-ELT sa chopí pátrania po extrasolárnych planétach – teda planétach obiehajúcich okolo iných hviezd, ako je naše Slnko. To bude zahrňovať objavovanie planét od plynných obrov až po planéty s hmotnosťou podobnou Zemi, na ktorých by potenciálne mohol existovať život.

Astronómovia dúfajú, že pomocou E-ELT dokážu určiť aj zloženie atmosféry exoplanét. „Navyše sústava prístrojov E-ELT umožní astronómom preskúmať najranejšie fázy formovania planetárnych systémov a detekovať vodu a molekuly organických látok v protoplanetárnych diskoch okolo rodiacich sa hviezd. E-ELT tak odpovie na základné otázky týkajúce sa vzniku a vývoja planét a privedie nás o krok bližšie k odpovedi na otázku: Sme vo vesmíre sami?“ uvádza ESO na svojich stránkach.

Na výstavbe teleskopu sa zúčastnia najmä organizácie a firmy z 15 členských štátov ESO, medzi ktoré Slovensko, na rozdiel od Českej republiky, nepatrí.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #teleskop #ESO #astronómovia #E-ELT