Curiosity funguje už jeden marťanský rok

Robotické vozidlo Curiosity oslávilo na červenej planéte rok od pristátia, počítaný podľa marťanského kalendára, a poslalo pri tejto príležitosti na Zem svoj výročný portrét. Curiosity pracoval na Marse už 687 dní, čo je doba, za ktorú planéta uskutoční jeden obeh okolo Slnka, oznámila americká Národná agentúra pre letectvo a vesmír (NASA).

27.06.2014 13:00
Curiosity, NASA, Mars Foto:
Curiosity po 687 dňoch na Marse.
debata (1)

Vozidlo sa momentálne pohybuje po vyprahnutej krajine, v ktorej však boli niekedy ľadovce. Zo snímok vedci usudzujú, že na Marse sa nachádza preliačené podložie, vyformované ľadovcami, a dokonca aj morény. Podľa výskumníkov tieto ľadovce boli dosť podobné tým na Zemi.

Curiosity pristál v kráteri Gale 6. augusta 2012 a odvedy sa venuje svojej hlavnej úlohe: skúma, či na Marse niekedy v minulosti neboli priaznivé podmienky na existenciu života. Teraz sa pohybuje asi sedem kilometrov od miesta pristátia v oblasti nazvanej Kimberley, kde má vykonať ďalší vrt a preskúmať miestne horniny.

Vozidlo sa pridalo k tým prístrojom, ktoré sa pýšia fotografiami seba samých (takzvanými selfie). Odfotilo sa s pomocou robotickej paže a desiatky snímok potom počítač skomponoval tak, že na výslednej fotografii nie je pažu vôbec vidieť. Curiosity už počas svojej misie prišiel s niekoľkými dôležitými objavmi. Tento rok napríklad vedci uviedli, že na základe jeho rozborov existujú priame dôkazy o tom, že na planéte kedysi existovali jazerá, ktoré mohli hostiť mikrobiálny život.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Curiosity #mars #NASA