NASA pošle na Mars vozidlo schopné vyrábať kyslík

NASA v rámci ďalšej pripravovanej misie na Mars plánuje vybaviť svoje robotické vozidlo zariadením na výrobu kyslíka. Vyrábať ho bude z atmosféry. Okrem iného bude takisto detailne mapovať povrch planéty a hľadať známky života.

03.08.2014 13:32
Vozidlo Curiosity Foto:
Ilustračné foto
debata (20)

Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír oznámil, že pracuje na vývoji nového robotického zariadenia určeného pre ďalšiu misiu na planétu Mars v roku 2020. Robotické vozidlo, ktoré bude vychádzať z konštrukcie vozidla Curiosity, označuje NASA ako “Mars 2020 rover.” Okrem drobných úprav, ktorých cieľom je zlepšiť jeho pohyblivosť, bude vozidlo pre vedecké účely vybavené siedmimi novými zariadeniami.

Vylepšený robotický prieskumník bude vyrábať kyslík z oxidu uhličitého
Vozidlo budú vedci využívať na identifikáciu a výber vzoriek z povrchu planéty. Získané vzorky budú uchované pre ďalšie skúmanie a doručenie na planétu Zem v ďalších pripravovaných misiách na Mars, ktoré by už nemuseli byť len jednosmerné. Pomôcť by k tomu mohlo zariadenie na výrobu kyslíka ako oxidantu pre raketové palivo. Takto vyrobený kyslík, pochádzajúci z oxidu uhličitého v atmosfére Marsu, by mohol vo väčších množstvách slúžiť aj ľudstvu pri kolonizácii Červenej planéty.

Pri výbere budúcich inštrumentov, ktorými bude robotické vozidlo vybavené, NASA vychádzala z 58 návrhov. Napokon vybrala sedem najzaujímavejších. Okrem zariadenia na výrobu kyslíka a zber vzoriek z povrchu bude vybavené aj špeciálnou kamerou schopnou zachytiť panoramatické a 3D snímky vo vysokom rozlíšení a s možnosťou priblíženia.

Curiosity bude skúmať horniny na povrchu, aj pod povrchom Marsu
Zariadenie s názvom SuperCam bude akýmsi vesmírnym mikroskopom, ktorý bude schopný detailne skúmať štruktúru a chemické zloženie získaných vzoriek. Spektometer SHERLOC bude následne vo vzorkách pomocou ultrafialových laserových lúčov hľadať organické zlúčeniny. Nové senzory na vozidle budú takisto merať teplotu, rýchlosť vetra a jeho smer, tlak, relatívnu vlhkosť a veľkosť a tvar malých prachových častíc. Zariadenie so skratkou RIMFAX bude skúmať geologickú štruktúru pod povrchom planéty.

© Autorské práva vyhradené

20 debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #Curiosity #mars #NASA #Rover