Systém Galileo má problém. Jeho satelity sú na nesprávnej pozícii

Európsky navigačný systém Galileo má závažné problémy. Jeho dva satelity boli vypustené na nesprávnej obežnej dráhe. Podľa odborníkov hrozí ich odstavenie a zničenie.

24.08.2014 18:58
Galileo Foto:
Navigačný systém Galileo bude vo finálnej fáze pozostávať z až 30 satelitov.
debata (4)

Ambiciózny projekt európskeho navigačného systému Galileo, ktorého budovanie po dlhých prípravách začalo v roku 2010, čelí ďalším problémom. Projekt sa počas niekoľkých rokov nie len výrazne predražil ale aktuálne sú jeho dva jeho satelity vychýlené z pôvodnej dráhy a nachádzajú sa na nesprávnej orbite, približne 3200 kilometrov od plánovanej pozície 23,5-tisíc kilometrov nad Zemou. Nad zemou tak krúžia omnoho nižšie než sa plánovalo.

Úspešný štart ruskej rakety nasledovali problémy s navigáciou
Dvojica satelitov, ktoré majú byť súčasťou rozsiahleho systému, sa mala pripojiť k štyrom testovacím satelitom. Po úspešnom štarte ruskej rakety Sojuz z Francúzskej Guayany sa však vyskytli problémy s navigačným systémom rakety, čo spôsobilo, že oba satelity boli vypustené na nesprávnej pozícii. Spoločnosť Arianespace, ktorá ruské a európske vesmírne rakety prevádzkuje, sa pritom domnievala, že satelity boli vypustené na správnom mieste, čo však po dvoch hodinách pozemné stanice vyvrátili.

Európska komisia, do ktorej agendy Galileo priamo spadá, sa zatiaľ oficiálne nevyjadrila k možnostiam riešenia vzniknutej situácie. “Viac informácií bude zverejnených po ukončení predbežnej analýzy celej situácie. Môžeme potvrdiť, že oba satelity reagujú, poskytujú signál a sú plne pod kontrolou operačného centra Európskej vesmírnej agentúry,” uviedla Komisia.

Šanca na záchranu satelitov existuje, no je vraj malá
Ak by sa v ideálnom prípade podarilo satelity zachrániť a s využitím ich pohonu premiestniť na správnu orbitu, ich životnosť by kvôli obmedzenému množstvu paliva bola omnoho kratšia než bolo pôvodne naplánované. Druhým, podľa odborníkov pravdepodobnejším, scenárom je úplne odstavenie a zničenie satelitov, čím by sa európsky megalomanský projekt za 10-miliárd ešte viac predražil. Jeho súčasťou má byť pritom až 30 satelitov, z ktorých ďalšie by mali byť umiestnené na obežnú dráhu v decembri tohto roka.

Európsky projekt je nie len predražený, ale takisto mešká
Už dnes je rozpočet Galilea šesťkrát vyšší než napríklad u pripravovaného japonského projektu Quazi-Zenith Satellite System, ktorý má byť rozšírením pre systém GPS so štyrmi satelitmi a 1200 pozemnými stanicami na korekciu a vyhodnocovanie signálu z družíc. Postupné navyšovanie rozpočtu na vybudovanie systému Galileo bolo ovplyvnené tak politickými rozhodnutiami, vyššími výdavkami na vývoj a výrobu komponentov.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #GPS #Európska vesmírna agentúra #ESA #Galileo #Glonass #navigačný systém