Aké je to byť na Marse? Ona to vie!

Úplne izolovaní od sveta. V púšti, kde teploty nikdy nevystúpili nad nulu. Von zo základne mohli chodiť len v skafandroch. Mali presne vymedzené množstvo kyslíka, jedla i vody. Začiatkom roka sa uskutočnila simulácia pobytu na Marse a v 6-člennom medzinárodnom tíme bola aj mladá slovenská astrobiologička Michaela Musilová.

12.09.2014 16:08
Michaela Musilová Foto:
Michaela Musilová robí geologický prieskum počas simulovaného pobytu na Marse.
debata

Vyskúšala si tam nehostinné podmienky na planéte Mars a tak so záujmom siahla aj po knižnej novinke Marťan o astronautovi, ktorý uviazne na červenej planéte. Čo hovorí sympatická 25-ročná vedkyňa na knihu? Iba výmysly?

Michaela hneď na úvod poznamenáva, že sa dobre nasmiala na poznámkach k astronautickému jedlu. „Je to veru tak, všetko tam chutí rovnako a môže vám byť jedno, či jete na raňajky vajcia alebo krupicu,“ uškŕňa sa mladá vedkyňa. „U nás mäso chutilo rovnako, jedine hovädzie malo trochu tmavšiu farbu…“

Kniha Marťan je dobrodružné a zábavné sci-fi o astronautovi Markovi, ktorý pred šiestimi dňami pristál na Marse. Bola to úžasná chvíľa až do okamihu, keď museli misiu predčasne ukončiť pre piesočnú búrku, ktorá ohrozovala život posádky. Mark pri nej takmer zahynul, a keď sa prebral, zistil, že zostal na Marse úplne sám. Nemal ako oznámiť Zemi, že je nažive, a aj keby sa mu to podarilo, jeho zásoby ani zďaleka nepostačovali, aby prežil do príletu ďalšej kozmickej lode… Keď človek musí, tak musí!

Astrobiologičke Michaele Musilovej sa páčila Markova nezlomná vôľa, trpezlivosť a snaha stále improvizovať, aby vôbec prežil. „Vytváral prístroje a robil pokusy na mieste s limitovanými zásobami a možnosťami – to mi je veľmi povedomé. Nielen z pobytu na simulovanom Marse, ale napríklad aj z expedície v Grónsku, kde som bola na výskumnom projekte v lete 2012. Tam sme skoro tri mesiace táborili vedľa ľadovca úplne izolovaní od sveta. Keď sa niečo pokazilo alebo nás postihla nejaká pohroma, museli sme si poradiť hneď vtedy a s obmedzenými možnosťami. Napríklad búrky nám potrhali stany, hladina rieky cez noc stúpla o 10 metrov a odtrhla nám rôzne zariadenia, zvieratá nám pojedli zásoby…“ spomína na náročnú grónsku misiu mladá slovenská astrobiologička.

Mladá slovenská astrobiologička Michaela... Foto: archív Michaely Musilovej
Michaela Musilová Mladá slovenská astrobiologička Michaela Musilová v laboratóriu NASA.

Veľakrát si museli poradiť ako filmová hviezda MacGyver alebo knižný Mark z novinky Marťan. Vedecké nástroje neraz pospájali len páskami, gumičkami do vlasov alebo podopreli horolezeckými palicami. „Keď človek musí, tak musí a ak je šikovný, vie si poradiť aj s tými najväčšími problémami. Vedcov vyberajú na podobné misie aj podľa toho, akí sú kreatívni, aké majú skúsenosti a schopnosti improvizovať,“ dodáva Michaela Musilová. Podieľala sa na projekte, ktorý má pomôcť pri budúcej misii na planétu Mars. Aj preto si prečítala dobrodružné a zábavné sci-fi Marťan, ktoré jej bolo v mnohom blízke.

Ľudia-géniovia a ich tiky

Často sa v knihe napríklad spomína JPL. „JPL experimentuje…“ alebo „JPL má nápad…“ či „JPL navrhuje upraviť…“.

JPL je Laboratórium prúdového pohonu v americkej Kalifornii, ktoré sa zaoberá vývojom pohonných jednotiek pre sondy a rakety NASA. „Pred pár rokmi som v JPL pracovala aj ja,“ rozpráva astrobiologička Michaela Musilová. „Poznám všetky priestory, ktoré opisuje autor Andy Weir a veľmi dobre odhadol typy ľudí: čudní a nespoločenskí patróni. Ľudia-géniovia, ktorí však nevedia komunikovať a vychádzať s ostatnými na každodennej báze. Títo ľudia sa nedokážu odstrihnúť od práce. Jeden chlapík mal stále v uchu vysielač z misijnej kontroly a ďalší majú rôzne tiky, obsesie. Sú to však nedocenení ľudia, ktorí pracujú deň i noc a vlastne z toho nič nemajú.“

Jej podpis je na vozidle Curiosity

Simulovaná misia na Mars trvala takmer tri týždne, počas ktorých posádku pozorne monitorovali. Čo jedia, ako sa voči sebe správajú alebo ako riešia prípadné konflikty. Každý svoj plán a pohyb museli vopred nahlásiť, a oni ho schválili.

Na misiách to podľa nej stále funguje dosť formálne, možno pre niekoho stroho a umelo. V knihe to autor podľa Musilovej skvele zachytil. „Ja som bola vždy ‚Greenhouse officer Musilova‘ a napriek miliónom e-mailov, ktoré prešli medzi CapCom a Mission Control, sme vždy museli byť formálni.“

Michaela Musilová počas misie v Grónsku. Foto: archív Michaely Musilovej
Michaela Musilová Michaela Musilová počas misie v Grónsku.

Michaela Musilová absolvovala okrem simulovanej misie na Mars aj spomínanú expedíciu v Grónsku a v Laboratóriu prúdového pohonu sa v roku 2010 podieľala na príprave marťanskej misie Curiosity americkej vesmírnej agentúry NASA. Získala viacero prestížnych ocenení a jej podpis bol dokonca umiestnený na vozidle Curiosity, ktoré momentálne už dva roky jazdí po povrchu Marsu a snaží sa pátrať po priaznivých podmienkach pre život.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #mars #Michaela Musilová