Firma Boeing pripravuje vesmírne taxi, aj pre turistov

Americká spoločnosť Boeing, ktorá v utorok získala kontrakt NASA na zabezpečenie prepravy posádok do vesmíru, chce na obežnú dráhu dopravovať aj vesmírnych turistov. Novinárom to v stredu na floridskom Myse Canaveral povedal manažér firmy John Mulholland. Zmluva s NASA v hodnote 4,2 miliardy dolárov to vraj umožňuje.

18.09.2014 14:45
Vesmír, Boeing, turizmus, SpaceX, raketa, ISS Foto: ,
Kontrakt s NASA zaväzuje firmy Boeing aj SpaceX postarať sa o vývoj, výrobu a testovanie kozmických lodí a zabezpečiť najmenej šesť letov k ISS.
debata

Boeing chce pre americký kozmický program vyvinúť „vesmírne taxi“, ktoré bude astronautov dopravovať na palubu Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS). Súčasťou projektu je aj spolupráca so spoločnosťou Space Adventures, ktorá už na ISS s využitím ruských rakiet dopravila sedem turistov.

Ôsmou bude budúci rok v januári britská speváčka Sarah Brightmanová, ktorá za desaťdňovú cestu do vesmíru zaplatí 52 miliónov dolárov.

Zakladateľ SpaceX Elon Musk. Foto: SITA/AP, Richard Drew
Vesmír, Boeing, turizmus, SpaceX, raketa, ISS Zakladateľ SpaceX Elon Musk.

„Taxíky“ firmy Boeing majú začať lietať v roku 2017. NASA výrobou novej kozmickej lode poverila aj konkurenčnú spoločnosť Space Exploration Technologies (SpaceX), ktorá vraj bude svoje aparáty vyrábať o 40 percent lacnejšie. Aj firma SpaceX počíta s ponukou letov pre turistov.

Kontrakt s NASA zaväzuje obe firmy postarať sa o vývoj, výrobu a testovanie kozmických lodí a zabezpečiť najmenej šesť letov k ISS.

debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #ISS #astronauti #Boeing #vesmírna turistika