Čína vyslala na Mesiac návratovú družicu

Čína vyslala na obežnú dráhu okolo Mesiaca experimentálnu družicu, ktorá sa má následne vrátiť na Zem. Pre Čínu je to vôbec prvá takáto misia, ktorá vyžaduje, aby stroj vydržal vysoké teploty vznikajúce, keď sonda vstupuje späť do atmosféry Zeme.

27.10.2014 10:00
debata (2)

Vlani v decembri na Mesiaci pristál čínsky modul Čchang-e 3, ktorý bol pomenovaný podľa mýtickej čínskej bohyne Mesiaca, s lunárnym robotickým vozidlom Nefritový králik. Čína sa tak stala po USA a Rusku treťou krajinou sveta, ktorá na Mesiac dopravila svoj aparát.

Úlohou osemdennej cesty novej družice bude predovšetkým vyskúšanie technológie, ktorá bude použitá pre misiu Čchang-e 5, ktorá by mala v roku 2017 pristáť na Mesiaci a vrátiť sa späť na Zem so vzorkami mesačnej pôdy.

Nosná raketa so satelitom odštartovala v piatok skoro ráno čínskeho času z vesmírneho strediska Si-čchang a družica sa následne od rakety úspešne oddelila, uviedla agentúra Nová Čína. Cieľom najnovšej čínskej misie je „získať experimentálne dáta a preveriť návratovú technológiu, ako je navigácia a riadenie, tepelný štít a dráha letu pre budúci modul Čchang-e 5,“ dodala agentúra Nová Čína.

Dobývanie Mesiaca je ďalším krokom ambiciózneho čínskeho vesmírneho programu. Po niekdajšom Sovietskom zväze a po Spojených štátoch sa v roku 2003 stala Čína len treťou krajinou, ktorá dokázala vlastnými silami vyniesť na obežnú dráhu okolo Zeme človeka. Do roku 2020 Peking plánuje umiestniť na obežnú dráhu okolo Zeme vlastnú obdobu Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS) a potom vyslať prvého čínskeho kozmonauta na Mesiac.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba