Budúce kozmické lode USA budú umožňovať únik posádky

Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) bude trvať na tom, aby budúce kozmické lode boli vybavené evakuačným systémom pre prípad mimoriadnych udalostí.

31.10.2014 10:30
Antares, kozmická raketa, nosná, NASA Foto: ,
Havária nosnej rakety Antares, ktorá explodovala krátko po štarte
debata (8)

Oznámilo to vo štvrtok vedenie NASA v reakcii na nedávnu haváriu nosnej rakety Antares, ktorá explodovala krátko po štarte. Misia v rámci projektu spoločnosti Orbital Sciences bola bezpilotná.

Všetky spoločnosti, ktoré budú vyrábať kozmické lode novej generácie, musia dať posádke možnosť úniku pre prípad, že by hrozila katastrofa, uviedla NASA na svojich webových stránkach.

Ako poznamenáva agentúra Reuters, v USA sa potrebám naliehavej evakuácie v minulosti nevenovala dostatočná pozornosť, pretože raketoplány, ktoré sa používali na pilotované lety, boli považované za bezpečné. Tvrdým precitnutím do reality bola katastrofa raketoplánu Challenger z roku 1986, ktorá pripravila o život sedem astronautov.

Americkí konštruktéri už niekoľko rokov vyvíjajú novú kozmickú loď Orion, ktorá sa má využívať na pilotované lety na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS), ale neskôr aj na Mesiac alebo napríklad na Mars. Táto loď už má byť podľa NASA evakuačným systémom vybavená. Posádka by mala mať možnosť katapultovať sa v priebehu niekoľkých sekúnd vo výške 1 600 metrov nad Zemou.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #NASA #kozmická loď #evakuácia #posádka