Modul Philae je na kométe v poriadku, poslal prvé snímky

Modul Philae európskej sondy Rosetta, ktorý v stredu pristál na kométe 67P/Čurjumov-Gerasimenko, je v poriadku. Informovala o tom vo štvrtok na svojom webe Európska vesmírna agentúra (ESA) a dokladá to prvými zábermi, ktoré na Zem od robotického prístroja dorazili.

13.11.2014 13:44
modul Philae, kométa Foto: ,
Modul Philae po pristátí na kométe 675/Čurjumov-Gerasimenko.
debata

„Pristávací modul Rosetty Philae je bezpečne na povrchu kométy 67P/Čurjumov-Gerasimenko, ako to potvrdzujú tieto dva zábery CIVA (kamerový systém),“ píše ESA pod mozaikovým obrázkom, ktorý je zložený z dvoch snímok a na ktorom je vidieť aj jedna z troch "nôh "modulu.

Z prvých snímok je podľa vedcov zrejmé, že sa Philae zrejme nachádza na nejakom svahu. Avšak jeho poloha je stabilizovaná, hoci prvé informácie upozorňovali, že pri pristátí zrejme zlyhalo ukotvenie. Analýzy dát podľa oznámenia ESA ukázali, že robot pristál na trikrát – v 16:33, o 18:26 a 18:33 SEČ.

Odborníci pracujúci na programe Rosetty ale zostali optimistickí. "Philae strávil noc na kométe a my máme tri dobré správy. Po prvé, Philae je na jadre kométy. Po druhé, Philae dostáva energiu, jeho slnečné panely sú osvetlené a to mu umožňuje myslieť na budúcnosť. A po tretie, sme s Philae v nepretržitom kontakte, lebo vysiela a prijíma informácie od Rosetty a tá nám ich preposiela, "povedal vo štvrtok ráno podľa agentúry AFP riaditeľ francúzskej vesmírnej agentúry CNES Jean-Yves Le Gall.

debata chyba
Viac na túto tému: #Európska vesmírna agentúra #Rosetta #Philae #67P Čurjumov-Gerasimenko