Sonda Philae zaznamenala na kométe stopy uhlíka

Európska sonda Philae, ktorá minulú stredu pristála na kométe 67P/Čurjumov-Gerasimenko, zaznamenala stopy organických molekúl obsahujúcich uhlík, ktorý je základom života na Zemi. V Berlíne to oznámili nemeckí vedci s odkazom na údaje, ktoré získali predtým, než sa modul odmlčal.

19.11.2014 00:26
modul Philae, kométa Foto: ,
Modul Philae po pristátí na kométe 675/Čurjumov-Gerasimenko.
debata (2)

Podľa nemeckých expertov zatiaľ nie je jasné, či látky nájdené na kométe obsahujú zložité stavebné kamene, ktoré sa podieľajú na tvorbe proteínov. Jednou z úloh sondy je zistiť oprávnenosť hypotézy, že život na zemský povrch dorazil práve z komét.

Philae je ale bez energie, pretože aparát pristál v priekope, ktorá mu bráni v prístupe k svetlu. Solárne panely tak nedokážu načerpať dostatok energie zo slnečného svitu. Svoju činnosť sonda po 57 hodinách zatiaľ ukončila v sobotu. V piatok ale sonda na povrchu vesmírneho telesa začala s vrtnými prácami a vedeckými experimentmi. Aj keby zmĺkla nadobro, vedci sú vraj už teraz nadšení množstvom dát, ktorá získali.

Sonda je vybavená prístrojom na analýzu plynov, ktorý je schopný „nasať atmosféru“ a zistiť prítomnosť organických molekúl. K ich nájdeniu má napomôcť aj vrt, aj keď zatiaľ nie je jasné, či sonda dokázala vzorka horniny analyzovať.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #molekuly #Philae #uhlík #67P Čurjumov-Gerasimenko