Roskosmos poprel stavbu vlastnej orbitálnej stanice

Ruská vesmírna agentúra Roskosmos poprela správy niektorých ruských médií, že v rokoch 2017 až 2019 by sa na obežnej dráhe mali objaviť základy novej ruskej orbitálnej stanice. Informovala o tom agentúra Interfax s odvolaním sa na nemenovaného predstaviteľa Roskosmosu, podľa ktorého realizácia takéhoto projektu nie je v súčasnosti možná.

24.11.2014 10:25
ISS, vesmír, vesmírna stanica, Roskosmos, Foto:
Rusko chce využívať ISS. Vlastnú vesmírnu stanicu neplánuje.
debata

„Informácie o plánoch postaviť a vyniesť na obežnú dráhu v rokoch 2017 – 2019 prvky novej ruskej orbitálnej stanice nezodpovedá skutočnosti. V návrhu (ruského vesmírneho) programu taká stanica nie je. To jednoducho nie je realizovateľné, ani technicky, ani finančne,“ uviedol zdroj agentúry.

Denník Kommersant napísal, že Roskosmos spoločne s vedeckými organizáciami rozpracováva návrh rozvoja pilotovanej kozmonautiky na obdobie do roku 2050 a že tento dokument zahŕňa vynesenie vlastnej stanice na obežnú dráhu. Stať by sa tak vraj malo v rokoch 2017 až 2019. Zdroj Interfaxu z vesmírnej agentúry však vysvetlil, že to, čo má byť podľa Kommersantu v uvedenom období do vesmíru vynesené, sú súčasti ruskej časti existujúcej Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS). Pripomenul, že vedúci činitelia Roskosmosu opakovane dali najavo, že agentúra má záujem o predĺženie využitia ISS prinajmenšom do roku 2020.

Poukázal pritom na to, že zdroje vyčlenené na plnenie záväzkov ruskej strany v rámci tohto programu idú zo štátneho rozpočtu. Postavenie novej, vlastnej stanice by vyžadovalo oveľa väčšie prostriedky a „ich vyčlenenie v súčasnej napätej finančnej situácii je málo pravdepodobné“.

V tejto súvislosti citovaný predstaviteľ tiež pripomenul problémy sprevádzajúce viacúčelový laboratórny modul Nauka (Veda), ktorý mal byť pripojený k ruskej časti ISS už v roku 2007. „Ale stále je na Zemi. Ani v roku 2014 nebol vypustený. Nový dátum je prvý štvrťrok 2017,“ konštatoval.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #vesmírna stanica