Sojuz pristál na ISS. Talianska kozmonautka doviezla do vesmíru kávu

Ruská kozmická loď Sojuz TMA-15M s trojčlennou posádkou v pondelok skoro ráno SEČ pristála bez akýchkoľvek problémov na Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS). Z kozmodrómu Bajkonur v Kazachstane odštartovala o šesť hodín skôr v nedeľu.

24.11.2014 16:55
Talianka, kozmonautka, astronautka, ISS, Sojuz,... Foto: ,
Talianska astronautka Samantha Cristoforettiová so sebou do vesmíru vzala aj špeciálne upravený kávovar, ktorý dostal meno ISSpresso.
debata

Osadenstvo orbitálneho komplexu tak doplnili na obvyklú šesticu Američan Terry Virts z americkej vesmírnej agentúry NASA, Rus Anton Škaplerov z Roskosmosu a Talianka Samantha Cristoforettiová z Európskej vesmírnej agentúry (ESA). Posledná menovaná je vôbec prvou Taliankou, ktorá sa dostala do vesmíru.

Traja novoprichádzajúci budú na ISS pracovať až do polovice mája budúceho roka. Ich partnermi sú teraz americký astronaut Barry Wilmore a ruskí kozmonauti Alexandr Michajlovič Samokuťajev a Jelena Serovová, ktorí sa majú na Zemi vrátiť začiatkom marca.

V šestnásťročnej histórii ISS je to iba druhýkrát, čo sú na palube stanice zároveň dve ženy. Prvýkrát sa tak stalo v roku 2010 keď sa na orbitálnom komplexe zdržiavali Američanky Tracy Caldwellová-Dysonová a Shannon Walkerová.

Sojuz Foto: SITA/AP, Aubrey Gemignani
Sojuz, ISS, vermírna loď, Kazachstan, Bajkonur Sojuz

Nová posádka dopravila na ISS okrem iného 15 tridsaťgramových konzerv kaviáru, ktorý si vraj kozmonauti priali na oslavu Nového roka. Talianska astronautka so sebou do vesmíru vzala aj špeciálne upravený kávovar, ktorý dostal meno ISSpresso. Preto si vraj tiež okrem jabĺk a paradajok pribalila aj trocha kávy.

Samantha Cristoforettiová je po 13 rokoch druhou zástupkyňou ESA na Medzinárodnej vesmírnej stanici. Prvá bola v roku 2001 francúzska lekárka a astronautka Claudie Haigneréová, ktorá vtedy na ISS strávila týždeň.

Zľava Američan Terry Virts, Rus Anton Škaplerov... Foto: SITA/AP, Dmitry Lovetsky
kozmonauti, ISS, Sojuz, Kazachstan, Zľava Američan Terry Virts, Rus Anton Škaplerov a Talianka Samantha Cristoforettiová.

Noví traja obyvatelia komplexu majú podľa NASA počas šiestich mesiacov na obežnej dráhe vykonať niekoľko stoviek vedeckých výskumov a technologických experimentov. Týka sa to napríklad zisťovania možných genetických zmien u škrkaviek spôsobených stavom beztiaže, skúmania aerosólov v zemskej atmosfére alebo chladiacich tekutých kovov.

Medzinárodná vesmírna stanica, ktorej hodnota je 100 miliárd dolárov, sa zrodila v novembri 1998 vynesením ruského modulu Zarja na obežnú dráhu. Jej životnosť bola zatiaľ predĺžená do roku 2024. Do projektu sú zapojené USA, Rusko, Európska vesmírna agentúra (ESA), Japonsko, Kanada a Brazília. Väčšinu dielov komplexu vlastnia USA a Rusko.

debata chyba
Viac na túto tému: #ISS #Sojuz