Posádka ISS prvýkrát sprevádzkovala 3D tlačiareň

Posádka Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS) uviedla vôbec prvýkrát v kozme do prevádzky trojrozmernú tlačiareň a vytlačila prvý skúšobný predmet. Oznámil to americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) na svojich webových stránkach.

27.11.2014 14:30
NASA, 3D tlačiareň Foto:
3D tlačiareň už bola vyskúšaná v beztiažovom stave.
debata

Astronaut Barry Wilmore 3D tlačiareň zostavil, a prístroj potom na povel zo Zeme vytlačil štítok s nápisom NASA a označením Made in space.

„Je to prvý krok k využitiu služieb podobného prístroja mimo povrchu Zeme,“ komentoval úspešnú skúšku expert NASA Niki Werkheiser. „Vesmírna stanica je jediným miestom, kde možno túto technológiu vo vesmíre vyskúšať,“ dodal.

Test podľa NASA plne preukázal, že 3D tlačiareň je prevádzkyschopná. Vytlačený objekt je kópiou štítku umiestneného na plášti samotnej tlačiarne. Skúška tak podala dôkaz, že tlačiareň je schopná v prípade potreby opraviť samu seba.

Wilmore zistil, že tlačiareň sa správa mierne odlišne, ako v pozemských podmienkach. Zmyslom ďalších pripravovaných pokusov bude zistiť, či sú odlišnosti výsledkom stavu beztiaže. Detailnejšia analýza podľa Werkheisera čaká vytlačené objekty na Zemi.

Nápis Made in space (Vyrobené vo vesmíre) vytlačený na testovacom štítku je názvom výskumného laboratória, ktoré sa na výrobe 3D tlačiarne pre ISS podieľalo. Podľa jeho šéfa Aarona Kemmera tlačiareň otvára cestu revolučným zmenám, ktoré budúce kozmické výpravy čakajú. Priamo na palube kozmických lodí bude možné vyrábať náhradné súčiastky, bez toho, aby boli posádky závislé na dodávkach zo Zeme.

debata chyba
Viac na túto tému: #ISS #NASA #astronaut #3D tlačiareň