Skúšobný let vesmírnej lode NASA Orion sa o deň odkladá

Prvý skúšobný let novej americkej vesmírnej lode Orion sa o deň odkladá, dôvodom sú nepriaznivé poveternostné podmienky a problém s palivovými ventilmi. Oznámil to vo štvrtok americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA).

04.12.2014 16:15 , aktualizované: 16:34
NASA, Orion, vesmírna loď, kozmická loď,... Foto: ,
Pri motoroch prvého stupňa nosnej rakety sa vyskytli problémy s ventilmi prívodu paliva - tekutého vodíka a kyslíka.
debata

„Štartovací tím sa pripravuje na vypustenie zajtra (v piatok) ráno (približne poludnie SEČ),“ oznámila NASA na svojej blogovej stránke.

Štart bol pôvodne stanovený na 7:05 miestneho času (13:05 SEČ), kvôli vyriešeniu technických nezrovnalostí bol ale posunutý na 7:17 (13:17 SEČ). Štyri minúty pred týmto plánovaným štartom sa však objavila informácia o silných nárazoch vetra a odpočítavanie bolo opäť posunuté na 14:26 SEČ. Štvrtkové štartovacie okno bolo pritom otvorené do 15:44 SEČ.

Pracovníci NASA medzitým oznámili, že pri motoroch prvého stupňa nosnej rakety sa vyskytli problémy s ventilmi prívodu paliva – tekutého vodíka a kyslíka. Pokusy vyriešiť ťažkosti opakovaným otváraním a zatváraním ventilov boli ale neúspešné.

Prvý skúšobný let novej americkej vesmírnej... Foto: SITA/AP, Chris O'Meara
NASA, Orion, vesmírna loď, kozmická loď, raketa, štart Prvý skúšobný let novej americkej vesmírnej lode Orion sa o deň odkladá.

Orion má byť novým vesmírnym dopravným prostriedkom Spojených štátov. Počíta sa s ním pre cesty ľudských posádok ďaleko za obežnú dráhu Zeme. Mal by opäť dopraviť človeka na Mesiac, ale tiež umožniť výpravy ľudí k asteroidu a na Mars.

S prvým pilotovaným letom s astronautmi na palube sa počíta až po roku 2020.

Chystaný prvý skúšobný let, ktorý potrvá 4,5 hodiny, by mal preveriť systémy dôležité pre bezpečnosť a životné podmienky posádky pri štarte, počas letu aj pri návrate na Zem.

Významnou novinkou je, okrem iného, záchranný systém pre prerušenie štartu, ktorý by mal v prípade havárie počas vzletu dostať modul s posádkou do bezpečia.

debata chyba
Viac na túto tému: #NASA #kozmická loď