Sonda New Horizons sa pri Plute prebrala zo spánku

Po deviatich rokoch a ceste dlhej 4,8 miliardy kilometrov sa v sobotu prebudila z hibernácie americká sonda New Horizons, ktorá má za úlohu preskúmať ľadovú trpasličiu planétu Pluto.

08.12.2014 10:00
sonda, new horizons, pluto, NASA Foto:
Signál zo sondy New Horizons cestuje na Zem štyri a pol hodiny.
debata

Ako oznámila americká vesmírna agentúra NASA, sonda bola nastavená tak, aby sa prebudila zo spánku o 21.00 nášho času. Potvrdenie, že sa to tak stalo, dorazilo na planétu Zem kvôli veľkej vzdialenosti až o šesť a pol hodiny neskôr.

Sonda New Horizons je teraz v aktívnom móde, potvrdili experti z NASA. Nachádza sa vo vzdialenosti viac ako 260 miliónov kilometrov od Pluta a je taká vzdialená, že rádiové signály pohybujúce sa rýchlosťou svetla doputujú na Zem až za štyri hodiny a 26 minút.

Samotné vedecké skúmanie Pluta a jeho mesiacov by sa malo začať 15. januára budúceho roka a sonda New Horizons by potom mala poslať na Zem prvé snímky Plutovho systému. Vôbec najbližšie by sa mala sonda k planéte dostať až v júli.

Pluto bolo vyradené z kategórie planét v roku 2006 na astronomickom kongrese v Prahe. Teraz je zaradené medzi trpasličie planéty, ktoré obiehajú okolo Slnka za dráhou Neptúna. Táto oblasť patrí medzi najmenej preskúmané oblasti slnečnej sústavy. Pluto, ktoré objavil 18. februára 1930 Američan Clyde Tombaugh, bolo vždy považované za veľkú záhadu. Od Slnka, ktoré obehne raz za 247,7 roka, je Pluto vzdialené priemerne 5,869 miliardy kilometrov. Vďaka veľkej výstrednosti dráhy je niekedy bližšie k Slnku ako Neptún. Planéta sa skladá predovšetkým z ľadu a skál, jej riedku atmosféru tvoria hlavne dusík a metán. Teplota pri povrchu je mínus 230 stupňov Celzia.

Detailný prieskum Pluta bol vždy kvôli jeho veľkej vzdialenosti od Zeme mimoriadne ťažký. Mnoho z jeho charakteristík budú preto môcť astronómovia spresniť, až na budúci rok dostanú prvé informácie zo sondy New Horizons.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Sonda #NASA #New Horizons #Pluto