More ohrozuje aj vesmírne stredisko na Floride

Stúpajúca hladina mora ohrozuje aj Kennedyho vesmírne stredisko na Floride. Varuje pred tým dvojica amerických univerzitných geológov.

08.12.2014 12:00
debata (1)

Americká vesmírna agentúra NASA pripustila, že počíta aj s presťahovaním svojej infraštruktúry ďalej do vnútrozemia. Stúpajúca hladina morí a mohutné vlny spôsobené klimatickými zmenami dorážajú na pobrežie pri kozmodróme a ohrozujú aj štartovacie rampy a budúce operácie, varovali geológovia Peter Adams a John Jaeger z Floridskej univerzity.

„Je dôvod na nervozitu, pretože problém je taký zjavný,“ povedal Adams. Vedci zverejnili svoje zistenia minulý piatok, keď floridské vesmírne centrum na Myse Canaveral oslavovalo prvý úspešný štart vesmírnej lode Orion, ktorá by raz mohla dopraviť astronautov až na Mars.

„Považujeme vzostup hladiny mora a zmeny klímy za naliehavé problémy,“ pripustila riaditeľka operácií Kennedyho vesmírneho strediska Nancy Brayová. Brayová dodala, že plány NASA pre boj s klimatickými zmenami zahŕňajú aj „riadený ústup“, teda presťahovanie infraštruktúry v prípade potreby, a to prípadne aj vrátane štartovacích rámp.

Obce na pobreží Floridy by podľa amerického geologického úradu mohli do roku 2060 zápasiť s až 60 cm zdvihnutím morskej hladiny. NASA už postavila umelé duny namiesto zničených prírodných, ktoré chránili pobrežie medzi štartovacími rampami 39A a 39B. Tie využívali misie raketoplánov a Apollo. ,,,Bez tejto sekundárnej dunovej línie by nám mohla k odpaľovacími rampám prenikať voda," povedala Brayová.

Pôvodné prírodné ochranné duny v posledných rokoch zničili tropické búrky a hurikány. Vlny sa tak roztiekli aj na málo využívanú cvičnú dráhu na Myse Canaveral. Ďalšími na rade by mohli byť cesty postavené nad elektrickými rozvodmi a potrubia s kvapalným plynom. Klimatickými zmenami by mohol byť ohrozený aj komerčný kozmodróm na ostrove Wallops Island vo Virgínii.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #more #Florida #NASA #rampy