Rusko chce o 14 rokov vybudovať na Mesiaci orbitálnu stanicu

Rusko chce v roku 2028 začať budovanie orbitálnej stanice na obežnej dráhe okolo Mesiaca a v roku 2040 vyrobiť superťažkú raketu na cestu na Mars.

12.12.2014 12:30
debata (2)

Dlhodobé ciele ruskej kozmonautiky, zaťažené v poslednom čase množstvom nezdarov, obsahuje správa expertov, o ktorej rokuje ruská vláda. Kópiu dokumentu získala agentúra TASS.

Okolo Mesiaca má o 14 rokov obiehať menšia ruská orbitálna stanica, ktorá bude slúžiť ako obslužná základňa pre lunárne výsadky ruských kozmonautov. Prvým krokom bude vybudovanie energetickej časti stanice v roku 2028, v nasledujúcich rokoch sa pripojí spojovací modul a obytná časť. Stavba orbitálnej stanice má byť hotová v roku 2031, slúžiť má desať rokov.

V roku 2035 chcú ruskí konštruktéri uviesť do prevádzky nákladné kozmické lode viacnásobného použitia vybavené novými elektroreaktívnymi motormi. Tieto aparáty majú dopravovať náklady na Mesiac. Medzitým majú ruskí experti pracovať na vývoji novej veľké rakety, ktorá bude v roku 2040 schopná dopravovať náklad a posádky na Mars. Superťažká raketa má mať nosnosť až 200 ton, do roku 2028 má v ruských konštrukčných kanceláriách vzniknúť ľahšia verzia rakety s nosnosťou 85 ton.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #raketa #mesiac #vesmírna stanica