Kanadská firma zháňa peniaze na vlastný prieskum planéty Mars

Spoločnosť Thoth Technology chce vyzbierať 1,1 milióna kanadských dolárov a vyslať na Mars miniatúrne vesmírne vozidlo Beaver. Po vzore Curiosity bude na planéte hľadať podmienky pre život.

12.12.2014 20:04
vesmírne vozidlo, beaver, northern light, mars,... Foto:
Mars by mohlo pomôcť skúmať aj vesmírne vozidlo Beaver v rámci nezávislej misie Northern Light.
debata

Malá kanadská spoločnosť Thoth Technology má veľké plány. Do roku 2018 chce so svojim prieskumným vesmírnym vozidlom pristáť na Marse. V priebehu 90 dní trvajúcej misie má v pláne získať detailné informácie z okolitého prostredia ako aj z prostredia pod povrchom, ktoré majú pomôcť pri vyhodnotení potenciálnych podmienok na život na Červenej planéte. Rovnaké ambície majú aj vedci z amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA), ktorí planétu priebežne skúmajú priamo z jej povrchu od roku 2008. Ako prvá na Marse pristála nepohyblivá sonda Phoenix, ktorá pomáhala odhaliť existenciu primitívnej formy života. V roku 2012 sa vedcom po takmer desiatich rokoch intenzívneho vývoja podarilo na planétu dopraviť vesmírne vozidlo Curiosity.

Vesmírny projekt kanadskej spoločnosti má financovať najmä verejnosť
Nadväzujúci projekt súkromnej kanadskej spoločnosti by mal byť financovaný najmä z verejnej zbierky, ktorá počíta s vyzbieraním minimálne 1,1 milióna kanadských dolárov. Viac ako tri týždne pred ukončením zbierky na serveri Indiegogo však spoločnosť vyzbierala len necelých 10-tisíc dolárov. Všetky prostriedky od dobrovoľných darcov si ponechá, a to aj v prípade nedosiahnutí stanoveného cieľa. Celkové náklady na vývoj a dopravu na Mars, ktorú má zabezpečiť externá firma, sú odhadované na 980 miliónov kanadských dolárov. Zvyšná suma by mala byť použitá na krátkodobý prenájom komunikačnej platformy v kanadskom observatóriu Algonquin Radio Observatory.

Súčasťou misie s názvom Northern Light (z ang. Severné svetlo) má byť niekoľko robotických zariadení vrátane vesmírneho vozidla Beaver (z ang. bobor) s obmedzeným pohybom. Vozidlo sa bude schopné pohybovať len v okruhu jedného kilometra od základňovej stanice. Jeho rozmery však budú na rozdiel od 900-kilogramového vozidla Curiosity, minimálne. Len šesť kilogramov vážiaci “bobor” má byť flexibilnejší, aj keď jeho možnosti na odoberanie vzoriek z povrchu aj pod povrchom budú pravdepodobne veľmi limitované. V jeho výbave sa budú nachádzať atmosferické senzory, prístroj na odoberanie vzoriek a ich chemickú analýzu, vrtáky a v neposlednom rade aj UV a svetelné senzory.

Vesmírne vozidlo Beaver nebude čakať na inštrukcie. Pracovať bude samo
Zatiaľ čo vozidlo Curiosity získavalo väčšinu inštrukcií priamo z riadiaceho strediska NASA, Beaver sa bude pohybovať autonómne a svoje ďalšie kroky bude vyhodnocovať podľa komplexného algoritmu. Vedci však budú mať približne osem hodín denne na úpravu pohybu a zadanie nových príkazov. “Napriek obmedzenému kontaktu s riadiacim strediskom chceme aby rover pokračoval v skúmaní prostredia bez ohľadu na to, či bude mať dostatok energie potrebnej na pohyb,” uviedol pre magazín Space.com, Ben Quine z York University.

Spoločnosť Thoth Technologies sa snaží upozorniť aj na skutočnosť, že vo vesmírnych projektoch nie je žiadnym nováčikom. V roku 2008 vypustila na obežnú dráhu svoj vlastný nanosatelit, ktorý mal monitorovať znečistenie vzduchu. Následne navrhla niekoľko satelitov pre armádne a výskumné využitie. Na vývoji roveru a základňovej stanice spoločnosť spolupracovala s kanadskou York University.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Curiosity #mars #Thoth Technology #Beaver #vesmírna misia #York University