Poplach na Medzinárodnej vesmírnej stanici bol planý

Americkí astronauti sa vrátili do svojho segmentu na Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS) po tom, čo strávili niekoľko hodín v ruskej časti stanice pre podozrenie z možného úniku amoniaku.

14.01.2015 16:41 , aktualizované: 15.01.2015 09:40
kozmonauti, ISS, Sojuz, Kazachstan, Foto: ,
Časť posádky Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS): (Zľava) Američan Terry Virts, Rus Anton Škaplerov a Talianka Samantha Cristoforettiová pred odletom na ISS.
debata (42)

O tom, že americká časť ISS bola pre možný únik amoniaku evakuovaná, informovali v stredu s odvolaním sa na letové stredisko v Moskve ruské média.

„Posádka otvorila vchod do americkej časti a v ochranných maskách urobila merania, ktoré potvrdili, že v atmosfére kabíny nie je prítomný amoniak,“ informovala ešte v stredu stránka amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA).

NASA evakuáciu potvrdil v stredu dopoludnia, presnú príčinu však neoznámil. Na orbitálnom komplexe je v súčasnosti šesť ľudí – Talianka, dvojica Američanov a traja Rusi.

„Posádka vesmírnej stanice je v bezpečí,“ uviedol po evakuácii hovorca NASA Bob Jacobs. Americká sekcia bola nateraz izolovaná a osadenstvo stanice sa premiestnilo do ruských modulov.

Jacobs k incidentu na stanici povedal iba to, že NASA zaznamenala zvýšený tlak vo vodnom okruhu a následne aj rast tlaku v kabíne, čo by „v najhoršom možnom prípade mohlo naznačovať únik amoniaku“. „Preto sme sa pripravili na najhoršie a posádku izolovali v ruskom segmente vesmírnej stanice, zatiaľ čo tímy situáciu vyhodnocujú,“ dodal Jacobs.

Posledné vážne problémy s amoniakom mala stanica v roku 2013, keď sa rozbilo čerpadlo chladiaceho systému. Ten ako chladiaca zmes využíva amoniak. Závadu astronauti v decembri toho istého roku opravili počas výstupu do voľného kozmu.

42 debata chyba
Viac na túto tému: #NASA #amoniak #Medzinárodná vesmírná stanica (ISS)