Satelit našiel na Marse dávno stratenú sondu Beagle 2

Nové zábery povrchu Marsu pomohli objaviť viac ako desať rokov nezvestnú európsku sondu Beagle 2, ktorá sa stratila pri pokuse o pristátie na červenej planéte v roku 2003.

16.01.2015 16:15
Beagle 2, vesmír, sonda, Mars, David Parker, Foto:
Sonda Beagle 2 na snímke amerického satelitu Mars Reconnaissance Orbiter.
debata

Na obrázkoch z amerického satelitu Mars Reconnaissance Orbiter sa Beagle podarilo lokalizovať; podľa odborníkov sa dokonca zdá, že pristávací modul je neporušený. Kvôli poruche solárnych panelov však nedokáže komunikovať, napísal v piatok server BBC.

„Beagle 2 sa našiel,“ povedal na tlačovej konferencii David Parker, riaditeľ britskej vesmírnej agentúry, ktorá mala vývoj modulu na starosti. Podľa neho sa tak podarilo vyriešiť obrovskú záhadu a zároveň sa ukázalo, že misia bola v podstate úspešná.

„Tento nález ukazuje, že vstupná, zostupná aj pristávacia fáza Beagle 2 prebehla riadne a že modul úspešne dosadol na Mars na Prvý sviatok vianočný roku 2003,“ uviedol Parkerov úrad vo svojom vyhlásení.

Beagle 2 k Marsu vyslala Európska vesmírna agentúra (ESA) na palube satelitu Mars Express. Modul mal na povrchu planéty pristáť 25. decembra 2003, ale misia sa skončila veľkými rozpakmi. Beagle vôbec nezačal komunikovať a vedci sa domnievali, že sa roztrieštil počas pristátia, pretože k povrchu dorazil príliš veľkou rýchlosťou.

Teraz sa ukazuje, že vtedajšie závery neboli správne. Modul totiž bezpečne pristál, ale kvôli bližšie neurčenej technickej chybe sa nepodarilo rozložiť všetky solárne panely. Pod jedným z nich sa nachádza aj anténa, ktorá preto nemohla fungovať.

„Príčina poruchy je otázkou špekulácie, ale mohla to byť – a pravdepodobne bola – najmä smola. Príliš tvrdý náraz mohol skriviť konštrukciu,“ vysvetlil BBC šéf misie Mark Sims z univerzity v britskom Leicesteri. Podľa neho mohol chybu spôsobiť aj prederavený airbag, ktorý sa neoddelil od vlastného stroja.

Beagle 2 sa našiel," povedal na... Foto: Reuters, TOBY MELVILLE
Beagle 2, vesmír, sonda, Mars, David Parker, Beagle 2 sa našiel," povedal na tlačovej konferencii David Parker, riaditeľ britskej vesmírnej agentúry.

Podľa dát z nových snímok Beagle dosadol iba päť kilometrov od stredu 500 kilometrov dlhej elipsovitej zóny, ktorá bola vytýčená ako miesto pristátia. Pre mnoho ľudí, ktorí sa na misii podieľali, však budú podľa BBC nové zistenia skôr frustrujúce, pretože sa ukazuje, že úspešné fungovanie modulu bolo takmer na dosah.

Modul Beagle 2 bol pomenovaný po známej lodi Charlesa Darwina, na ktorej palube sa prírodovedec plavil v čase, keď dával dokopy svoju evolučnú teóriu. Postavili ho britskí vedci a jeho vývoj stál asi 50 miliónov libier (vyše 65 miliónov eur).

debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #Sonda #mars