Asteroid, ktorý minul Zem, mal spoločníka

Rýchlosťou až 15 kilometrov za sekundu preletel v pondelok podvečer relatívne tesne okolo Zeme veľký asteroid.

28.01.2015 10:00
asteroid, zem, merkúr, venuša, vesmír, NASA Foto:
Dráha preletu asteroidu so spolupútnikom.
debata

V najbližšom bode nás od neho delilo 1,2 milióna kilometrov, čo je zhruba trojnásobná vzdialenosť medzi Zemou a Mesiacom. Nebezpečenstvo však nehrozilo, vesmírne teleso z dráhy prepočítanej astronómami nevybočilo. Prekvapilo však tým, že na svojej ceste vesmírom má tento asteroid spolupútnika. Je ním 70 metrov veľký „mesiac.“

Prípadná kolízia s takou veľkou planétkou a jej satelitom by podľa Alana Harrisa, špecialistu na asteroidy z nemeckého Strediska pre kozmický výskum (DLR) v Berlíne, spôsobila na Zemi obrovskú katastrofu s miliónmi obetí. „Je to vždy varovanie,“ dodal. Vedci sú presvedčení, že podobná zrážka spôsobila pred 60 miliónmi rokov vyhynutie dinosaurov.

Planétka označovaná ako 2004 BL86, ktorej veľkosť je 325 metrov, sa k Zemi blížila rýchlosťou viac ako 56-tisíc kilometrov za hodinu. Prelet bolo možné pozorovať s pomocou ďalekohľadov a odborníci to tiež využili na výskum, pretože ďalšia porovnateľná udalosť sa odohrá až v roku 2027. Samotný asteroid 2004 BL86 sa takto blízko k Zemi vráti asi o 200 rokov. „Hoci v dohľadnej budúcnosti nepredstavuje pre Zem žiadnu hrozbu, poskytol nám jedinečnú šancu asteroid pozorne sledovať a dozvedieť sa viac,“ vyhlásil Don Yeomans z americkej NASA.

Hrozbu s katastrofálnymi dôsledkami pre život na Zemi by predstavovala zrážka s kilometer a väčšou veľkou vesmírnou skalou. Podľa projektu WISE je zatiaľ zmapovaných asi 90 percent takýchto telies, ktoré by mohli ohroziť našu planétu. V najbližších desaťročiach však žiadna takáto zrážka nehrozí.

Na podrobný výskum asteroidu 2004 BL86 sa pripravila NASA, ktorá na asteroid zamerala svoje radarové zariadenia v Mohavskej púšti v Kalifornii a viac ako tristometrové antény v Portoriku. Výsledkom mali byť práve detailné obrázky planétky.

Ďalší obdobne blízky prelet asteroidu porovnateľnej veľkosti sa odohrá až o dvanásť rokov. Planétka pomenovaná 1999 AN10 sa k Zemi priblíži na 400-tisíc kilometrov. Ešte tesnejšie stretnutie nás čaká v piatok 13. apríla 2029, keď sa planétka Apophis dostane na vzdialenosť 31-tisíc kilometrov. Pôjde o veľmi tesný prelet. Tento asteroid sa dostane k Zemi o 5-tisíc kilometrov bližšie, ako je dráha geostacionárnych satelitov. Na výskume planétky Apophis sa podieľajú aj českí vedci, ktorí pomocou pozemných ďalekohľadov študovali jej rotáciu. Získané údaje o podobe rotácie a jej rýchlosti sú dôležité pre presnejšie predpovede budúcej dráhy asteroidu.

Vedci už v minulosti upozorňovali na to, že práve kvôli Apophis čakajú ľudstvo dramatické chvíle. Planétka, ktorá má priemer približne 300 metrov, bola hneď po svojom objavení v roku 2004 označená ako potenciálne nebezpečná, pretože vtedajšie prepočty naznačovali bezmála trojpercentnú pravdepodobnosť zrážky so Zemou v roku 2029. Neskoršie štúdie síce kolíziu vylúčili, ale otáznik dlho zostával nad rokom 2036. Pred dvoma rokmi však NASA hrozbu zrážky stanovila na jedna k miliónu.

Prelety menších asteroidov okolo Zeme nie sú nijako výnimočné. V polovici februára 2013 ju minul vo vzdialenosti necelých 28-tisíc kilometrov objekt 2012 DA14. Teleso s priemerom okolo 45 metrov a hmotnosťou zhruba 135-tisíc ton sa tak dostalo do ešte tesnejšej blízkosti Zeme, ako je očakávaný Apophis v roku 2029.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #Zem #NASA #asteroid #merkúr #venuša