SpaceX to skúsila znovu

Súkromná spoločnosť SpaceX sa v noci na pondelok znova pokúsila pristáť s prvým stupňom svojej nosnej rakety na plošine voľne plávajúcej na mori.

09.02.2015 15:00
debata

Falcon 9 mal desať minút po polnoci nášho času odštartovať so satelitom DSCOVR americkej vesmírnej agentúry NASA určeným na sledovanie slnečných vetrov. Prvý pokus s pristátím prvého stupňa sa spoločnosti 10. januára po vypustení nákladnej lode Dragon nepodaril.

Ako dopadol druhý pokus, nebolo pre časový posun doposiaľ známe.

SpaceX už dva roky pracuje na možnosti opakovaného využívania prvého stupňa rakiet, čo by prispelo k zníženiu nákladov a skráteniu prípravy letov do vesmíru. Januárový pokus bol sľubný, pretože stupeň zamieril správne na plošinu. Dosadol však príliš tvrdo, rozlomil sa a explodoval.

Podľa spoločnosti bol problém v nedostatku paliva pre smerové navádzacie motory. Vedúci misie Hans Koenigsmann uviedol, že táto chyba je už napravená, ale terajší pokus po nočnom štarte s družicou NASA bude ťažší, ako bol januárový. Prvý stupeň sa totiž bude na more vracať väčšou rýchlosťou.

Falcon 9 mal z floridského Mysu Canaveral odštartovať o 00.10 SEČ a šanca, že sa tak stane, bola podľa meteorológov deväťdesiatper­centná. Satelit DSCOVR (Deep Space Climate Observatory), ktorý vynesie, je dôležitý pre presné a včasné upozorňovanie na udalosti vo „vesmírnom počasí“, ako sú geomagnetické búrky vyvolané zmenami v slnečných vetroch. Tie môžu nebezpečne pôsobiť na verejnú infraštruktúru, vrátane rozvodov elektrickej energie, telekomunikačných systémov a prístrojov v lietadlách.

debata chyba
Viac na túto tému: #NASA