SpaceX úspešne vyniesol do kozmu dva komunikačné satelity

Z floridského Mysu Canaveral odštartovala v noci na pondelok raketa americkej spoločnosti SpaceX s dvoma modernými komunikačnými satelitmi, ktoré úspešne umiestnila na obežnú dráhu okolo Zeme. Pristátie zvyšku rakety na mori sa ale opäť nekonalo. Uviedli to zahraničné agentúry.

02.03.2015 11:00
SpaceX, vesmírna loď, vesmírna raketa, Foto:
Vesmírna loď vzlieta z Mysu Canaveral.
debata (1)

Dvojstupňová raketa Falcon 9 vzlietla v nedeľu 22:50 miestneho času (v pondelok 4:50 SEČ) a obaja satelity sa dostali na obežnú dráhu o 30 minút neskôr. Satelity vyrobila firma Boeing, jeden pre spoločnosť Eutelsat a druhý pre satelitného operátora Asia Broadcast. Budú poskytovať televízne, internetové a mobilné telefonické spojenie po svete.

Opäť sa ale nepodarilo dosiahnuť, aby sa prvý stupeň rakety vrátil nepoškodený na Zem. To sa nepodarilo už pri dvoch predchádzajúcich štartoch rakiet typu Falcon.

Raketa Falcon 9 SpaceX vzlieta z Mysu Canaveral. Foto: SITA/AP, John Raoux
vesmírna raketa, SpaceX, kozmos, vesmírna loď, Raketa Falcon 9 SpaceX vzlieta z Mysu Canaveral.

SpaceX už dva roky pracuje na možnosti opakovaného využívania prvého stupňa rakiet, čo by prispelo k zníženiu nákladov a skráteniu prípravy letov do vesmíru.

Tohtoročný januárový pokus bol sľubný, pretože prvý stupeň zamieril správne na plošinu. Dosadol ale príliš tvrdo, rozlomil sa a explodoval. Februárový test bol odvolaný, pretože v mieste pristátia boli hlásené vysoké vlny. Teraz to podľa spoločnosti neumožnilo zaťaženie rakety.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #obežná dráha #satelit #Boeing #Space X