Rosetta odfotila svoj tieň

Vesmírnej sonde Rosetta, ktorá sprevádza kométu na ceste k Slnku, sa podarilo priblížiť k jej povrchu na vzdialenosť len šesť kilometrov. Zároveň sa priblížila z takého uhla, že Slnko netvorilo na povrchu kométy tiene. Teda až na jeden. Je ním tieň samotnej sondy Rosetta. Vznikla však dosiaľ najostrejšia snímka kométy s rozlíšením len 11 centimetrov na jeden pixel.

04.03.2015 10:26
Rosetta Foto:
Detailná snímka povrchu kométy s tieňom Rosetty v spodnej časti. Zobrazený povrch má rozmery 228-krát 228 metrov. Samotný tieň má rozmery asi 20- krát 50 metrov.
debata (3)

Rosetta fotku urobila ešte počas februárového tesného preletu okolo kométy 67P/Čurjumov-Gerasimenko. Až teraz však bola stiahnutá do vedeckých pracovísk na Zemi. „Snímka sa mi páči, lebo spája tieň sondy s povrchom mimozemského telesa,“ uviedol Matt Taylor, vedecký pracovník misie Rosetta. Povrch kométy vedci rozdelili na rôzne regióny pomenované podľa staroegyptských bohov. Aktuálna snímka je z miesta na pomedzí oblastí Imhotep a Ash, ktoré sa nachádzajú na väčšej časti (tele) kométy s tvarom kačičky do vane.

Povrch na fotografii vyzerá plochejšie, než aký v skutočnosti je. Predlžovanie tieňov počas preletu však vedcom pomôže pri určovaní zloženia tmavosivého povrchu kométy. Prelet zároveň využili aj ostatné prístroje, ktorých úlohou je určiť zloženie atmosféry, respektíve jej chvosta.

Kométa sa momentálne nachádza vo vzdialenosti 328 miliónov kilometrov od Slnka a letí rýchlosťou 83-tisíc kilometrov za hodinu. V polovici augusta sa k Slnku dostane najbližšie, a to na vzdialenosť 186 miliónov kilometrov. Rosetta ju na tejto ceste bude sprevádzať. Medzitým budú vedci dúfať, že sa ozve pristávací modul Philae, ktorý dosadol na povrch kométy, no po chvíli sa odmlčal. Podľa všetkého padol do tieňom zakrytej oblasti a nemohol produkovať dostatok energie zo solárnych panelov.

Zistenia o kométe

  • Má tvar kačky do kúpeľa. Pozostáva z väčšej a menšej časti, ktoré sú spojené „krkom“.
  • Tento krk je aj osou rotácie, ktorá trvá 12,4 hodiny.
  • Kométa má hmotnosť 10 miliárd ton a objem 21,4 kubického kilometra.
  • To naznačuje, že je značne pórovitá. Až 75 percent vnútra kométy tvorí prázdne miesto.
  • Kométa je aj dosť „špinavá“. Odráža len 6 percent svetla.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Rosetta #67P Čurjumov-Gerasimenko