Ďalší život v slnečnej sústave? Pod povrchom Jupiterovho mesiaca je oceán

Americkí vedci potvrdili, že pod povrchom jedného z mesiacov planéty Jupiter je skrytá voda. Oznámil to Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA). Tento nález zvyšuje šance, že by sa na ďalšom mieste v slnečnej sústave mohol vyskytovať život.

13.03.2015 10:12
Jupiter, Ganymede Foto: ,
Planéta Jupiter s jedným zo svojich mesiacov Ganymede na snímke NASA z roku 2007.
debata (3)

Vedci pomocou Hubbleovho vesmírneho teleskopu analyzovali miesta pod zamrznutým povrchom mesiaca Ganymede. Hubbleov teleskop im umožnil potvrdiť existenciu celého oceánu.

Ganymede má podobne ako Zem jadro z tekutého železa, ktoré vytvára magnetické pole. To je integrované vo vnútri magnetického poľa Jupitera a vďaka tomuto magnetizmu je nad polárnymi oblasťami Ganymedea viditeľná žiara, ktorá sa kvôli rotácii Jupitera chveje. Podľa vedcov však oproti vplyvu magnetického poľa najväčšej planéty slnečnej sústavy pôsobí elektricky vodivý slaný oceán, ktorý chvenie žiare výrazne zmenšuje.

Vedci vytvorili viac ako sto počítačových modelov a simulácií, aby sa uistili, či túto redukciu nemôže spôsobovať niečo iné ako voda. Ich záver je vraj veľmi pravdepodobný. „Je to ďalší krok vpred na ceste k nájdeniu obývateľného prostredia bohatého na vodu v našej slnečnej sústave,“ povedala astronómka Heidi Hammuelová z washingtonskej univerzitnej asociácie pre astronomický výskum.

Záber mesiaca Ganymede, ktorý zaznamenala sonda... Foto: SITA/AP
Ganymede, Jupiter Záber mesiaca Ganymede, ktorý zaznamenala sonda Galileo v roku 2000. Najnovšie vedci vďaka Hubbleovmu teleskopu zistili, že pod povrchom tohto mesiaca je oceán.

Prítomnosť vody naznačoval už výskum z prelomu storočia, ktorý sa robil pomocou sondy Galileo, doteraz sa však nepodarilo získať taký určujúci dôkaz pre túto hypotézu, ako najnovšie výsledky.

Oceán je podľa vedcov 100 kilometrov hlboký a je ukrytý pod 150 kilometrov hrubou vrstvou povrchového ľadu.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #voda #vesmír #NASA #zivot #jupiter