Špicbergy lákajú tisíce turistov, chcú vidieť úplné zatmenie Slnka

Nórske arktické súostrovie Špicbergy vyzvalo potenciálnych záujemcov o pozorovanie úplného zatmenia Slnka, ktoré má byť v budúcom týždni, aby na ostrovy nechodili. Hotely sú vraj už plné, v oblasti panuje mrazivé počasie a veľké nebezpečenstvo navyše predstavujú ľadové medvede.

14.03.2015 14:44
debata (1)

Christin Kristoffersenová, starostka najväčšej osady na Špicbergoch Longyearbyen, agentúre Reuters povedala, že súostrovie očakáva na zatmenie Slnka 1 500 návštevníkov. Stálych obyvateľov je pritom asi 2 500. Ostrovy, ktoré inokedy ústretovo vítajú turistov, tak už dosiahli maximálny limit pre zaistenie bezpečnosti, dodala.

„Bezpečnosť má prednosť, dokonca aj pred zatmením Slnka. Musíme sa o ľudí postarať. V marci býva strašná zima a navyše čelíme hrozbe ľadových medveďov,“ vysvetlila.

V roku 2011 usmrtil ľadový medveď na Špicbergoch mladého britského táborníka a štyroch ďalších zranil. V priemere ľudia na tomto severonórskom súostroví ročne zastrelia v sebaobrane tri ľadové medvede.

Úplné zatmenie Slnka bude v piatok 20. marca pozorovateľné z pevniny iba na Špicbergoch a na Faerských ostrovoch. Čiastočné zatmenie Slnka bude vidno v severnej Afrike, Európe a severnej Ázii. V strednej Európe bude Mesiac zakrývať necelých 75 percent plochy slnečného kotúča.

Hotely na Špicbergoch a na Faerských ostrovoch vraj boli na túto udalosť zarezervované niekoľko rokov dopredu, aj keď na Faerských ostrovoch ešte zostávajú nejaké voľné miesta na prenocovanie napríklad v súkromných domoch.

Meteorológovia predpovedajú na piatok polojasno, s teplotami na Špicbergoch mínus 17 stupňov Celzia a v metropole Faerských ostrovov Tórshavn plus tri stupne Celzia.

Na Faerských ostrovoch, ktoré sú súčasťou Dánskeho kráľovstva s plnou vnútornou samosprávou, očakávajú 8-tisíc návštevníkov k 50-tisícom miestnych obyvateľov. Pre otužilých turistov otvoria na Faerských ostrovoch aj kempy, ktoré zvyčajne začínajú prevádzku až v máji.

Ak by obloha v piatok nad severnou Európou zostala jasná, mohla by zatmenie Slnka sprevádzať aj polárna žiara.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #slnko #Špicberg #polárna žiara #zatmenie