Rusko plánuje obnoviť pravidelné turistické lety do vesmíru

Rusko plánuje v roku 2018 obnoviť pravidelné turistické lety do vesmíru. Chce tak využiť budúce voľné miesto v kozmických lodiach Sojuz, ktoré si teraz prenajímajú Američania, informovala o tom v utorok agentúra TASS. Spojené štáty po odstavení raketoplánov v roku 2011 zatiaľ nemajú vlastné prostriedky, ktorými by mohli do vesmíru dopraviť astronautov.

24.03.2015 10:27
debata

To by sa malo zmeniť koncom roka 2017, keď sú naplánované prvé lety amerických komerčných lodí s posádkou. Nie je vylúčené, že ruská vesmírna agentúra Roskosmos a Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) uzavrú dohodu o využívaní lodí Sojuz americkými astronautmi aj pre rok 2018. Predpokladá sa, že takýto kontrakt by bol zrejme posledný, pretože koncom roka 2017 , prípadne začiatkom roka 2018, je plánovaný let novej americkej kozmickej lodi CST-100 s posádkou k ISS.

V rovnakom čase by mohla letové skúšky s posádkou podstúpiť aj loď Dragon. Dragon vyvíja spoločnosť SpaceX a CST-100 koncern Boeing. Zatiaľ NASA a Roskosmos podpísali zmluvu o doprave astronautov pre rok 2017. Spojené štáty za jedno miesto v Sojuze vrátane výcviku zaplatia 76 miliónov dolárov.

Roskosmos v minulosti príležitostne ponúkal lety do kozmu súkromným osobám, cestu doteraz podniklo sedem ľudí. Kvôli doprave amerických astronautov bol komerčný program v roku 2009 pozastavený. Ešte tento rok by sa na obežnú dráhu okolo Zeme mala dostať britská speváčka Sarah Brightmanová, ktorá už začala potrebný výcvik.

debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #vesmír #NASA #Sojuz #vesmírna turistika #Roskosmos