Roskosmos a NASA zvažujú spoločný projekt na Mesiaci

Ruská kozmická agentúra Roskosmos a americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) síce nemajú v pláne udržiavať po roku 2024 na obežnej dráhe okolo Zeme spoločnú vedeckú stanicu, podobný projekt však zvažujú na Mesiaci. Oznámila to agentúra Interfax s odvolaním sa na informované zdroje Ruska.

31.03.2015 11:23
debata (44)

Roskosmos tento rok vo februári oznámil, že bude využívať výskumné kapacity Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS) pravdepodobne do roku 2024. Po tomto dátume sa Rusko sústredí na vybudovanie vlastnej orbitálnej stanice s cieľom získať samostatné kapacity na prieskum vesmíru. Podľa ruských komentárov sa Moskva chcela odpútať od závislosti na kozmických programoch USA a Európskej únie.

Ruskí vedci sa podľa Roskosmosu chcú zamerať aj na výskum Mesiaca s pomocou automatických sond umiestnených na jeho obežnej dráhe aj na jeho povrchu. Podľa správy Interfaxu Rusko nevylučuje, že sa na spoločnom projekte mesačnej orbitálnej výskumnej stanice dohodne s NASA. Bližšie informácie ruská agentúra neuviedla.

Šéf NASA Charles Bolden vlani vyhlásil, že ISS môže fungovať aj bez Ruska. Aj keby sa z neho Rusko stiahlo, žiadna účastnícka krajina „nie je na Medzinárodnej vesmírnej stanici nepostrádateľná“, povedal Bolden novinárom.

44 debata chyba
Viac na túto tému: #ISS #mesiac #NASA #Roskosmos