Mesiac vznikol zrážkou Zeme s jej dvojčaťom

Mesiac vznikol po kolízii Zeme s vesmírnym objektom, ktorý mal nečakane podobné zloženie ako naša planéta. Toto zistenie pomáha rozlúštiť hádanku, prečo horniny a skaly na Mesiaci a na Zemi sa tak podobajú. Zhruba 150 miliónov rokov po vzniku slnečnej sústavy vrazila do Zeme planéta veľká asi ako Mars. Po tejto kolosálnej zrážke sa na orbitu Zeme dostalo množstvo materiálu, z ktorého sa časom sformoval Mesiac.

10.04.2015 10:30
Zem, Mesiac, zrážka, planáta, planéty, vesmír, Foto:
Zem sa tesne po vzniku slnečnej sústavy zrazila asi s 10-krát ľahšou planétou a vznikol Mesiac.
debata (1)

S týmto vysvetlením boli vedci spokojní už asi 30 rokov. Okrem jednej výnimky. Keď sa totiž pozreli na geologickú „DNA“ oboch telies, boli si až príliš podobné. Ak sa mala Zem zraziť s telesom z inej časti slnečnej sústavy, tak Mesiac by mal byť „miešancom“ oboch planét, a teda mať podstatne odlišné zloženie ako Zem.

Nové simulácie dopadu v raných dobách našej slnečnej sústavy, o ktorých vedci z USA, Francúzska a Izraela informovali v žurnále Nature, však ukazujú, že Zem sa zrazila so síce menším, ale zložením veľmi podobným telesom. „V tom čase sa odohrávalo mnoho zrážok. Podľa našich zistení sa však so Zemou zrážali telesá s veľmi podobným zložením,“ uviedol Hagai Perets, hlavný autor štúdie. Šanca, že by sa Zem zrazila so svojim protoplanetárnym dvojčaťom je len 20-percentná, no zdá sa, že presne to sa stalo.

Rozdiely, aj keď neveľké, medzi zložením Zeme a Mesiaca však existujú. Vedci to vysvetľujú následným bombardovaním meteoritmi. Zem má väčšiu gravitačnú silu ako Mesiac a tak „schytala“ aj viac rán od meteoritov a asteroidov, čo sa muselo prejaviť na jej zložení. To by podľa vedcov vysvetľovalo odchýlky medzi Zemou a jej spolupútnikom.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #Zem #mesiac #vedci #zrážka #skaly