NASA už testuje novú sondu na Mars

V marci budúceho roka má na červenú planétu odletieť ďalšia sonda a americká vesmírna agentúra NASA už začala s jej finálnym testovaním.

29.05.2015 08:30
Mars, sond, NASA, Foto:
Sonda InSight je už dokončená, teraz sa začína jej komplexné testovanie.
debata

Sonda sa nazýva InSight, čo je skratka začiatočných písmen z angličtiny preložených ako prieskum vnútra (planéty) pomocou seizmického výskumu, geodézie a prenosu tepla.

Cieľom misie je bližšie spoznať stavbu a zloženie planéty Mars, čo by malo priniesť nové informácie o tom, ako vznikli a ako sa vyvíjali skalnaté planéty vrátane Zeme.

V rámci testovania sa chcú vedci presvedčiť, že InSight zvládne fungovať počas letu vesmírom a obstojí aj v krutých podmienkach, ktoré panujú na povrchu Marsu.

Sondu do vesmíru vynesie raketa z leteckej základne Vandenberg v Kalifornii a na Marse by mala pristáť o šesť mesiacov neskôr.

Samotná stavba sondy a zistenia, ktoré prinesie, sú dôležité pre ďalšie misie NASA na červenú planétu, ktoré by mali vyvrcholiť vyslaním ľudskej posádky na Mars niekedy v 30. rokoch tohto storočia.

„V súčasnosti robotické prieskumné misie pripravujú pôdu pre prvý let astronautov na Mars,“ vyhlásil Jim Green, riaditeľ divízie planetárnych vied v NASA. „Roboty a ľudia budú spolu pioniermi dobývania Marsu a slnečnej sústavy,“ dodal.

Počas sedemmesačného testovania bude sonda vystavená extrémnym podmienkam, vysokým teplotám, nulovému tlaku, aký panuje vo vesmírnom vákuu, a podstúpi celý rad ďalších testov.

Od sondy sa očakáva, že bude schopná počas šiestich mesiacov letu fungovať a komunikovať so Zemou a že tepelný štít ju ochráni pri pristávacom manévri na Marse.

„Stavba sondy InSight išla veľmi dobre a teraz prišiel čas zistiť, či aj tak dobre funguje,“ uviedol Stu Spath, manažér programu InSight zo spoločnosti Lockheed Martin, ktorá mala výrobu sondy na starosti.

„Testovanie by malo odhaliť všetky nedostatky a problémové body, aby sme ich mohli opraviť, ešte kým je sonda tu na Zemi. Testovanie bude trvať takmer tak dlho ako samotná výroba sondy, no chceme NASA dodať zariadenie, ktoré zvládne pobyt v extrémnych podmienkach.“

Ďalšie testy zahŕňajú odolnosť voči vibráciám pri štarte a kontrolu elektronických zariadení, aby sa navzájom nerušili. Testovanie sa skončí simuláciou podmienok, aké panujú na Marse.

Sonda InSight je stacionárna, nebude teda po Marse putovať ako napríklad vozidlo Curiosity. Mala by pristáť na mieste vhodnom na výskum vnútra Marsu, na čo bude dôležité, aby sa jej podarilo zavŕtať senzory zhruba dva metre pod povrch.

„Je skvelé vidieť konečne sondu zostavenú v konfigurácii, v akej poletí na Mars,“ povedal Tom Hoffman z Laboratória prúdového pohonu v NASA, ktorý má projekt na starosti.

„Na sonde pracovalo mnoho hodín veľa ľudí z rôznych krajín celého sveta. Preto sa nedá povedať, že ide o americkú misiu, ale skôr o medzinárodný projekt. Ostáva pred nami ešte veľa práce, ale je skvelé, že sme dosiahli tento míľnik,“ dodal.

Na projekte okrem USA pracovali aj vedci z Británie, Nemecka, Japonska, Rakúska či Poľska.

Misia InSight

  • Štart: Marec 2016
  • Pristátie: September 2016
  • Doba prevádzky: 720 dní
  • Prvé vedecké dáta: Október 2016
  • Množstvo dát: 30 GB za každý marťanský rok
  • Koniec misie: September 2018

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Sonda #mars #NASA