Slnečné erupcie bude možné predpovedať deň vopred

Veľké magnetické búrky na Slnku, ktoré vedia narušiť fungovanie GPS či prenosových sietí elektriny, by mohli byť čoskoro predpovedané s 24-hodinovým predstihom. Výrony koronálnej hmoty sú erupcie plynu a zmagnetizovaného materiálu zo Slnka.

10.06.2015 10:39
slnko, slnečná erupcia, NASA Foto:
Výron koronálnej hmoty zo Slnka sa putovaním vesmírom mení, čo sťažuje predpovedanie jeho dôsledkov na Zemi.
debata

Tie dokážu po dosiahnutí Zeme vyradiť z činnosti satelity, narušiť rádiový signál aj vyradiť z prevádzky transformátory, pre čo môžu ostať bez elektriny desaťtisíce domácností a firiem. Silné výrony slnečnej hmoty vedia narobiť veľké problémy aj navigačným systémom, ako je americký GPS alebo ruský GLONASS. Na túto technológiu sa pritom spolieha nielen mnoho ľudí a logistických spoločností, ale napríklad aj piloti lietadiel. Magnetické búrky zo Slnka dokážu narušiť schopnosť lietadiel správne určovať letovú výšku, a tak oddialiť pristátie aj o hodinu – ak má lietadlo dosť paliva.

No nie každý výron koronálnej hmoty zasiahne Zem a narobí takéto rozsiahle problémy. Sila tejto erupcie závisí od orientácie magnetických polí v samotnom výrone. V súčasnosti sú v prevádzke satelity, ktoré vedia s určitou presnosťou určiť orientáciu magnetického pola slnečnej erupcie, až keď je už relatívne blízko Zeme. Varovný signál preto zvyčajne vyšlú len 30 až 60 minút pred zásahom. To nie je dostatok času na prípravu elektrických sietí a systémov pracujúcich s GPS. Teraz sa však podarilo vyvinúť nové meracie a modelovacie zariadenie, ktoré by dokázalo operátorov citlivých sietí varovať až deň vopred. Detaily o novej technológii zverejnili vedci z Imperial College v Londýne a z Goddardovho vesmírneho centra americkej NASA v žurnále Space Weather.

„Čoraz viac sú naše životy prepletené s technológiami, a tak masívne prejavy vesmírneho počasia ovplyvňujú naše každodenné fungovanie tak doma ako aj v práci,“ uviedol hlavný autor štúdie Neel Savani z Imperial College. „Dosiahnuť danú 24-hodinovú hranicu je dôležité pre efektívnu prípravu na udalosti a problémy ešte predtým, ako sa udejú.“

Orientácie magnetických polí vo výronoch koronálnej hmoty závisia od dvoch vecí. Od ich pôvodnej formy pri erupcii zo Slnka a od ich vývoja ako cestujú vesmírom smerom k Zemi. Výrony hmoty vychádzajú z dvoch miest na Slnku a vytvoria tvar polmesiaca (ako vidieť na ilustrácii) a putujú ďalej do kozmu. Vzniká oblak, ktorý je plný pokrútených magnetických polí, ktoré sa cestou menia. Ak sa jedno z týchto magnetických polí stretne s magnetickým poľom Zeme v určitej orientácii, tak sa spoja a tým sa otvoria „dvere“ pre vniknutie slnečného materiálu bližšie k povrchu Zeme a vzniká geomagnetická búr­ka.

Dosiaľ sa predpovede týchto búrok spoliehali na meranie pôvodnej erupcie na Slnku, no už sa dostatočne nevenovali jej postupnej premene počas cesty na Zem. Nová technológia sa na základe pôvodnej erupcie za pomoci viacerých observatórií snaží vytvoriť čo najpresnejší model, ako sa slnečná erupcia bude správať a či predstavuje pre pozemské technológie skutočne vážny problém. Zatiaľ Savani s kolegami technológiu otestovali pri ôsmich predošlých výronoch hmoty a dosiahli výsledky, ktoré by mali pomôcť spresniť predpovedanie slnečných búrok. Teraz ich techniku otestuje ešte NASA, Národný úrad pre atmosféru a oceány (NOAA) a britská Met Office.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #slnko #slnečná búrka