Nadzvukový padák sa zase nepodarilo úplne otvoriť

Ani na druhýkrát sa americkej vesmírnej agentúre NASA nepodarilo plne roztvoriť obrí padák, ktorý má spomaliť pristávací modul vesmírnej lode v tvare lietajúceho taniera s ľudskou posádkou a zaistiť jej mäkké pristátie na Marse. Počas skúšobného letu - či skôr pádu - pri Havajských ostrovoch išlo o pristátie do vôd Tichého oceánu.

10.06.2015 13:00
Nadzvukový padák Foto:
Po stúpaní balónom zariadenie zapne motory, ktoré ho dostanú až do výšky 55 kilometrov.
debata (6)

Pri trojhodinovom experimente, podniknutom v pondelok večer nášho času, obrovský balón najprv vyniesol „lietajúci tanier“ do výšky 37 kilometrov, odkiaľ ho raketový motor počas necelých dvoch minút a rýchlosťou štvornásobku rýchlosti zvuku dostal skoro 55 kilometrov vysoko. Pri následnej fáze zostupu sa padák s priemerom 30,5 metra síce podarilo vypustiť, plne sa všk nenafúkol a pri pokuse bol vážne poškodený.Podobne sa skončil aj prvý let podniknutý koncom vlaňajšieho júna, keď sa padák hneď na začiatku roztrhol, a tak stroj tvrdo dopadol na vodnú hladinu.

Experti NASA medzitým konštrukciu padáka pozmenili a zosilnili, problém sa však úplne vyriešiť nepodarilo. Padák je považovaný za kľúčový prvok pre úspech budúcich misií s ľudskou posádkou na červenú planétu, a tak údaje z pondelňajšieho letu majú byť dôkladne vyhodnotené.,,Keď budeme naozaj pripravení vyslať lode s ľudskou posádkou na Mars, budeme vedieť, že systém funguje, ako má, pretože misia od neho bude závisieť. Práve preto tieto testy organizujeme," vysvetlil Dan Coatta z NASA podľa agentúry AFP.

Ďalšie skúšky „lietajúceho taniera“ s priemerom 4,7 metra a hmotnosťou 3,2 tony sa plánujú na leto budúceho roku. Vysoká výška a rýchlosť, v ktorej sa skúšobné lety odohrávajú, majú napodobniť podmienky panujúce na Marse, ktorý má oproti Zemi oveľa redšiu atmosféru.Vývoj brzdiaceho zariadenia trvá päť rokov a doteraz podľa agentúry Reuters vyšiel na 230 miliónov dolárov. Konečným cieľom programu je štart pilotovanej vesmírnej lode do roku 2035 a mäkké pristátie na červenej planéte, pripomenula agentúra TASS.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #mars #NASA #nadzvukový padák