Sojuz naštartoval a odchýlil vesmírnu stanicu

Posádka Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS) musela korigovať priestorovú orientáciu orbitálneho komplexu, ktorú narušilo neplánované spustenie motorov zaparkovanej lode Sojuz.

11.06.2015 09:30
debata (3)

Oznámili to zdroje z kozmických agentúr NASA a Roskosmos. Bezpečnosť šestice kozmonautov nie je údajne ohrozená, nečakaný manéver podľa expertov zavinil chybný povel zo Zeme.

Spustenie motorov vychýlilo ISS len krátko a dočasne, zhodujú sa zdroje z americkej aj ruskej kozmickej agentúry. Posádka okamžite uviedla orbitálnu stanicu do náležitého stavu a na harmonograme letov medzi Zemou a ISS sa nič nemení.

Podľa expertov Roskosmosu, ktorí incident analyzovali, sa motory Sojuzu samovoľne spustili pri testoch rádiového spojenia, ktoré riadia automatické približovanie a spojenie lode s parkovacím uzlom ISS.

Odborníci sa údajne zhodujú v názore, že príčinou bol nesprávny povel z riadiaceho strediska v Rusku. Jasné však zatiaľ nie je, či išlo o poruchu systému, alebo o ľudskú chybu.

Tlačová agentúra Interfax napísala, že motory mohol omylom počas testu uviesť do chodu ruský operátor. Podľa tlačovej agentúry TASS môže ísť aj o softvérovú chybu v riadiacom programe.

Na palube Medzinárodnej vesmírnej stanice je teraz šesťčlenná posádka. Američan Terry Virts, Talianka Samantha Cristoforettiová a Rus Anton Škaplerov sa majú vrátiť na Zem vo štvrtok. Na ISS zostanú, a to celý rok, Rus Michail Kornijenko a Američan Scott Kelly. Len šesť mesiacov s nimi strávi ďalší ruský kozmonaut Gennadij Padalka.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #ISS #Sojuz