Štart lode Dragon k ISS zlyhal, nosná raketa explodovala

Štart nákladnej lode Dragon súkromnej spoločnosti SpaceX z Mysu Canaveral na Floride k Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS) v nedeľu popoludní SELČ zlyhal. Podľa oznámenia americkej vesmírnej agentúry NASA nosná raketa Falcon 9 z dosiaľ neznámych príčin explodovala približne dve minúty po vypustení.

28.06.2015 17:21 , aktualizované: 20:48
debata (434)

Išlo už o 19. štart tejto nosnej rakety, ktorá patrí tiež spoločnosti SpaceX, a o siedmy zásobovací let Dragonu. Táto loď je v súčasnosti jediným nákladným plavidlom, ktoré je určené na opätovné pristátie na Zemi. Európske i ruské zásobovacie lode pri návrate po vstupe do atmosféry zhoria.

„Komerčný zásobovací program je navrhnutý tak, aby sa prispôsobil stratám nákladných lodí. Budeme pokračovať v bezpečnom a efektívnom prevádzkovaní stanice, rovnako ako v jej využitie ako nášho najlepšieho testovacieho prostriedku pre prípravu dlhodobých misií ďalej v slnečnej sústave,“ uviedol Bolden.

Komentátor televízie NASA TV, ktorá štart vysielala v priamom prenose, uviedol, že nosná raketa explodovala. Potom oznámil, že sa videospojenie s Falconom 9 prerušilo dve minúty a 19 sekúnd po vypustení.

Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) na svojom webe stručne uviedol, že po vypustení „došlo k anomálii“ a bude zvolaná tlačová konferencia. Majiteľ spoločnosť SpaceX Elon Musk na Twitteri napísal, že k problému s nosnou raketou došlo krátko pred odpojením prvého stupňa. Príčiny sa podľa neho zisťujú. Neskôr dodal, že jediné, čo možno teraz s istotou povedať, je to, že vo vyššom stupni rakety došlo k pretlaku v nádrži s tekutým kyslíkom.

Prezidentka SpaceX Gwynne Shotwellová na tlačovej konferencii uviedla, že nedeľná explózia Falcon 9 bude mať za následok zastavenie letov rakiet spoločnosti na nejaký čas. „Viem si predstaviť niekoľko mesiacov alebo tak nejako. Rozhodne to nebude rok,“ povedala.

Podľa agentúry Reuters zatiaľ nie je jasné, či sa raketa rozpadla sama alebo boli z bezpečnostných dôvodov na diaľku odpálené nálože uložené v rakete pre možné mimoriadne situácie, aby sa zabránilo prípadnému vplyvu raketových motorov do obývaných oblastí.

Tentoraz mal Dragon na orbitálny komplex dopraviť cez 1 800 kilogramov zásob a ďalšieho nákladu. Okrem potravín, vody a ďalších vecí potrebných pre zabezpečenie života posádky ISS mala na palube materiál pre najrôznejšie vedecké výskumy a tiež prvý z dvoch spojovacích adaptérov. Tieto adaptéry v budúcnosti umožnia pristávanie nových komerčných lodí s posádkami, vrátane CST-100 vyvíjaných firmou Boeing a upravené verzie lodí Dragon.

Na ISS je teraz trojčlenná posádka. Tvorí ju Rus Michail Kornijenko a Američan Scott Kelly, ktorí na orbitálnom komplexe strávia rok a ďalší ruský kozmonaut Gennadij Padalka. Zásoby majú na štyri mesiace, takže nedeľný nezdar Dragonu pre nich neznamená žiadny bezprostredný problém.

Avšak druhá zásobovacia loď, ktorú využíva NASA, Cygnus spoločnosti Orbital Sciences, nelieta od októbra minulého roka, keď po štarte explodovala nosná raketa Antares. Okrem toho tento rok v apríli zlyhal aj ruská vesmírna raketa Progress, ktorá sa nemohla so stanicou spojiť a potom pri samovoľnom zostupe zhorela v atmosfére.

434 debata chyba
Viac na túto tému: #výbuch #ISS #raketa #štart #Space X