Padalka je novým vesmírnym rekordmanom

Ruský kozmonaut Gennadij Padalka, terajší veliteľ posádky Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS), je vesmírnym rekordmanom. "Rekord je oficiálny, Gennadij Padalka sa stal človekom, ktorý strávil najviac času vo vesmíre," uviedol hovorca ruskej agentúry Roskosmos.

03.07.2015 14:00
debata (1)

Predchádzajúcim držiteľom rekordu bol sovietsky a ruský kozmonaut Sergej Krikaľov, ktorý podľa Roskosmosu strávil vo vesmíre pri šiestich vesmírnych letoch celkom 803 dní, deväť hodín, 41 minút a 12 sekúnd. Tento výkon Padalka prekonal v pondelok.

Päťdesiatsedemročný kozmonaut je teraz na svojom piatom vesmírnom lete, na Zem sa má vrátiť 11. septembra. V tom čase by mal mať za sebou 877 dní vo vesmíre.

Gennadij Padalka pred posledným odletom na ISS. Foto: SITA/AP
kozmonaut, Padalka, Gennadij Padalka pred posledným odletom na ISS.

Padalka, pôvodnou profesiou vojenský pilot, sa na obežnú dráhu prvýkrát dostal v roku 1998, keď strávil 199 dní na ruskej vesmírnej stanici Mir. Na ISS sa zdržiaval v rokoch 2004, 2009 a 2012. Na vesmírnu stanicu ISS znovu odštartoval 27. marca v spoločnosti krajana Michaila Kornijenka a amerického astronauta Scotta Kellyho, ktorí na orbitálnom komplexe strávia rok.

Plukovník Padalka svojho času novinárom prezradil, že existujú inštrukcie pre prípad stretnutia kozmonautov s mimozemšťanmi. Bol to však vraj len žart. Krikaľova prezývali „posledný sovietsky občan“, pretože do vesmíru odletel ešte ako sovietsky kozmonaut, ale na Zem sa vrátil až po rozpade Sovietskeho zväzu do postkomunistic­kého Ruska.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #ISS #rekord #Gennadij Padalka