NASA zverejnila prvé detailné snímky Pluta a jeho mesiaca

Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) v stredu zverejnil detailné zábery, ktoré sonda New Horizons zadovážila pri utorkovom prelete okolo malej planéty Pluto a jej mesiaca Charon.

15.07.2015 23:00
Pluto Foto: ,
Na snímke je zachytený povrch Pluta.
debata (8)

Ide o prvé podrobnejšie obrázky, ktoré teraz budú po dobu 16 mesiacov prichádzať z paluby aparátu, ktorý sa pohybuje päť miliárd kilometrov od Zeme.

Vedci sú podľa rozhlasovej stanice BBC zatiaľ zdržanliví v poznámkach k obrázkom, ktoré však označujú za ohromujúce. Potrebné dáta získané sondou zatiaľ nemajú k dispozícii, a všetky závery sa preto podľa nich zatiaľ blížia špekuláciám. Za najväčšiu novinku zatiaľ označujú fakt, že Pluto a jeho mesiace zrejme nie sú mŕtve planéty, že ich povrch je relatívne mladý a aktívny.

Na zatiaľ najpodrobnejšej snímke Pluta je vidieť asi stokilometrový pás bez akýchkoľvek kráterov, čo je podľa expertov náznak, že miesto nedávno poznamenala geologická aktivita. Na snímkach sú zachytené hory vysoké 3300 metrov, nečakane ostrý záber mesiaca Charon odhaľuje veľké kaňony.

Sonda New Horizons sa v utorok k Plutu priblížila na najbližšiu vzdialenosť 12 400 kilometrov. Stala sa prvým pozemským aparátom, ktorý planétu navštívil za 4,5 miliardy rokov jej existencie. Teraz je sonda už 1,6 milióna kilometrov od Pluta ďaleko.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #NASA #Pluto