Podarilo sa nájsť Zem 2.0? NASA je možno na prahu úžasného objavu

Vedci s pomocou Keplerovho teleskopu našli prvú exoplanétu, ktorá je porovnateľná so Zemou veľkosťou i vzdialenosťou od svojho Slnka. Oznámili to na tlačovej konferencii na myse Canaveral na Floride zástupcovia amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA).

23.07.2015 19:46 , aktualizované: 21:15
NASA, exoplanéta Foto: ,
Ilustrácia znázorňuje zem (vľavo) a exoplanétu mimo našej slnečnej sústavy, ktorá je svojou veľkosťou i vzdialenosťou od svojho Slnka Zemi veľmi podobná.
debata (45)

Exoplanéta, ktorej objav označila NASA za míľnik na ceste k hľadaniu mimozemského života, je od Zeme vzdialená 1 400 svetelných ro­kov.

Za exoplanéty astronómovia označujú planéty nájdené mimo našej slnečnej sústavy, z ktorých niektoré môžu byť podobné Zemi. Počet vedecky potvrdených exoplanét je aktuálne 1 030. Podľa najnovšieho vyhlásenia našla NASA jedenásť nových exoplanét, z nich planéta označená ako Kepler-452b sa podobá našej Zemi najviac.

Podľa vedeckého pracovníka NASA Johna Grunsfelda je táto exoplanéta zatiaľ najmenšia, akú objavili. Jej priemer je asi o 60 percent väčší, ako priemer Zeme, váhu ani zloženie vedci nepoznajú. Okolo svojej hviezdy planéta obieha v cykle dlhom 385 dní, čo je len o päť percent viac, ako v prípade Zeme.

Od svojej hviezdy je Kepler-452b o päť percent ďalej, ako je Zem od Slnka. Hviezda novo objavenej exoplanéty je stará šesť miliárd rokov, je teda o 1,5 miliardy staršia ako Slnko. Má rovnakú teplotu, je o pätinu jasnejšia a o desatinu väčšia.

„Dvadsať rokov po tom, čo sa dokázala existencia exoplanét, objavil Kepler planétu a hviezdu, ktoré zatiaľ najviac pripomínajú Zem a Slnko. Tento vzrušujúci objav nás o ďalší krok priblížil k nájdeniu Zeme 2.0,“ vyhlásil na tlačovej konferencii Grunsfeld.

Na planéte môže existovať voda v tekutom stave

Podľa vedcov je ľahko možné, že na novej exoplanéte existuje voda v tekutom stave, čo umožňuje existenciu života. Kepler-452b, ktorý našli v súhvezdí Labute, je zrejme skalnatá planéta s hustou atmosférou, vylúčená nie je ani sopečná aktivita, myslia si vedci.

Skutočnosť, že hviezda, okolo ktorej exoplanéta obieha, je o 1,5 miliardy rokov staršia ako Slnko, dáva vedcom možnosť skúmať, aký osud čaká vo vzdialenej budúcnosti Zem. Podľa astronóma Douga Caldwella vydáva starnúca hviezda viac energie a svoju exoplanétu zahrieva. V dôsledku toho sa môžu oceány vypariť a voda z povrchu nadobro zmizne.

„Kepler-452b tak možno prechádza obdobím, ktoré Zem za miliardu rokov čaká tiež, keď Slnko zostarne a bude jasnejšie,“ konštatoval vedec.

„Predstava, že táto exoplanéta existuje šesť miliárd rokov v životaschopnej zóne svojej sústavy, je úžasne inšpirujúca,“ vyhlásil analytik NASA Jon Jenkins. „Je tu zásadná možnosť vzniku života, ak sú všetky ostatné podmienky splnené.“

45 debata chyba
Viac na túto tému: #Zem #NASA #exoplanéta